Tre dømt for brutalt ran av gullsmed

15. oktober 2012 ble en ansatt ved en gullsmed i Bygdøy Allé slått, teipet fast og vitne til at ranerne tømte butikken for gull til en verdi av to millioner kroner. Nå er tre rumenere dømt til fengsel for det brutale ranet.

Gullsmedforretning Juveler

15. oktober i fjor ble en gullsmedforretning på Frogner ranet. Nå er tre rumenere dømt til fengsel.

Foto: Andreas Sundby / NRK

De tre ranerne, to menn på 42 og 38 år, og en kvinne (27), er dømt til fengsel i henholdsvis ett år og seks måneder, tre år, og to år og åtte måneder.

Det var i oktober i fjor at en ansatt ved en gullsmedbutikk på Frogner åpnet døren for «en ung og pent kledd jente», ifølge dommen fra Oslo tingrett. Like bak henne fulgte to menn, som raskt grep tak i den fornærmede, teipet henne fast, og slo henne.

Deretter tok de med seg verdisaker for rundt to millioner kroner.

Rømte til utlandet

Til sammen var fem personer involvert i ranet.

To av de involverte er fremdeles ikke pågrepet, men de er etterlyst internasjonalt. Den ene av disse skal ha vært med på ranet i butikken, mens den andre var sjåfør.

De fem skal etter hendelsen ha kjørt bil til Sverige, og deretter til Tyskland, for så å skille lag.

Fortjenesten skal de ha delt mellom seg.

Senere ble den kvinnelige raneren pågrepet i Ungarn. Hun ble sporet opp etter DNA-funn og fingeravtrykk politiet fant på åstedet.

38-åringen ble senere pågrepet i Tyskland, og 42-åringen, som var eier av bilen de kjørte fra butikken, ble tatt i Oslo.

– For streng fengselsdom

Kvinnen fikk strafferabatt ettersom hennes forklaring var til stor hjelp for politiet, og gjorde at de oppklarte saken raskere.

Forsvarer til den dømte kvinnen, Heidi Juritzen, mener likevel at hennes klient har fått for streng straff.

– Min klients samarbeid med politiet har ført til at flere internasjonalt etterlyste kriminelle har blitt pågrepet. Hennes bidrag til etterforskningen har vært til stor hjelp, men det skinner ikke godt nok gjennom i dommen, sier hun.

Dommen beskriver ranet som grovt, og sier at straffen er en streng reaksjon ettersom ranet har ført til mye belastning for fornærmede i ettertid, og fordi ranet har vært et stort økonomisk tap.

De tre må også betale en erstatning på underkant av 450 000 kroner til forhåndsvis den fornærmede og forsikringsselskapet.

Kriminelle på rømmen

Både kvinnen og 38-åringen er tidligere dømt til fengsel. Kvinnen ble i 2005 dømt til sju års fengsel i Romania, og i mai i år ble hun dømt til seks måneders fengsel i Norge, etter en rekke lommetyverier.

– Vil mest sannsynlig anke

38-åringen har vært knyttet til en rekke ran og tyverier, og er dømt til 30 års fengsel sammenlagt i Romania. Dommen sier at «dette åpenbart ikke er sonet».

– Jeg har ikke snakket med min klient, men vi vil mest sannsynlig anke dommen, sier hans forsvarer Amir Hossein Mirmotahari til NRK.

38-åringen er den som er dømt til lengst straff, og hans forsvarer peker på at straffen er lagt til et høyere nivå enn det påtalemyndigheten fremmet i retten.

– Vi tror straffen vil bli redusert i lagmannsretten slik at den bli mer i samsvar med Høyesteretts utmålingspraksis for grove ran. Han har vært en viktig brikke i oppklaring av saken noe som skulle ha gitt høyere fradrag i straffen enn det som han er innrømmet, sier Mirmotahari.

42-åringen skal ikke ha vært fengselsdømt tidligere, og siden han heller ikke var tilstede i butikken under selve ranet, får han en mildere straff. NRK har vært i kontakt med 42-åringens forsvarer, som enda ikke vet om hans klient vil anke straffen.

Det har ikke lykkes NRK å komme i kontakt med aktor.