Politiet bekrefter: Tre døde etter ulykken på Geilo

GEILO (NRK) Personen som var savnet etter sprengningsulykken på Geilo onsdag er funnet omkommet. Tre personer døde i ulykken. To er skadd.

ulykke geilo

KRAFTIG EKSPLOSJON: Tre personer omkom da en ladning gikk av uten forvarsel.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Det var etter at kriminalteknikere og personell fra bombegruppa tok seg inn på sprengningsområdet, politiet kunne fastslå at den savnede personen var omkommet i ulykken.

Odd Halvard Seterdal og Jan Kodal

Innsatsleder Odd Halvard Seterdal.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Ulykkesstedet er svært farlig, noe som har gjort arbeidet veldig vanskelig. Vi har ikke kunnet gå inn på vanlig måte, og det har tatt litt tid å finne den savnede, sier innsatsleder i politiet, Odd Halvard Seterdal.

Politiet tok ingen sjanser og gjorde grundige undersøkelser før de i det hele tatt turde å gå inn i området. Eksperter som kunne vurdere sikkerheten ble sendt opp med politihelikopteret, som fløy lavt over åstedet.

Etter hvert ble det besluttet at bombeekspertene kunne gå inn.

– Forferdet over ulykken

Vegdirektør Terje Moe Gustavsen reiste onsdag ettermiddag til ulykkesstedet.

Vegdirektør Terje Moe Gustavsen i Statens vegvesen

Vegdirektør Terje Moe Gustavsen i Statens vegvesen reiste til Geilo raskt etter at han ble kjent med ulykken onsdag ettermiddag.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Statens vegvesen er byggherre for prosjektet knyttet til jernbaneundergangen på Riksvei 7 ved Trøo like øst for Geilo sentrum.

Han uttrykker sin dypeste medfølelse overfor alle som er rammet av ulykken.

– Jeg er forferdet over det som er skjedd. Mine tanker går nå til pårørende til de som har omkommet i denne tragiske ulykken. Dette er en av de mest alvorlige og tragiske arbeidsulykkene på et av våre prosjekter noensinne, sier Gustavsen i en pressemelding.

Årsaken til ulykken er onsdag kveld fortsatt uklare.

– Vi vil bidra med all vår tilgjengelige kompetanse og kunnskap i i det arbeidet som nå må gjøres for å skaffe klarhet i hva som har forårsaket denne tragedien. Politi og andre relevante instanser vil få den hjelp de ber om fra Statens vegvesen, sier Gustavsen.

Les også:

Evakuerte på Bardøla hotell på Geilo.

De som ble evakuert fra hjemmene sine etter eksplosjonen ble samlet på Bardøla hotell.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Fortsatt farlig

Området er fortsatt farlig, og det ligger dynamitt rundt omkring sprengningsstedet, som må fjernes og uskadeliggjøres.

– Vi må fjerne disse eksplosivene før det kriminaltekniske arbeidet kan starte. Eksplosivene vil bli sprengt på et egnet sted i nærheten, og vi kommer til å gi opplysninger om når og hvor dette vil skje på forhånd.

Politiet kommer til arbeide på åstedet så lenge lyset og forholdende tillater. Så vil arbeidet fortsette torsdag morgen. Sikkerhetssonen på 400 meter blir opprettholdte inntil videre, og naboene får ikke komme tilbake til husene sine.

Kommunen har opprettet er senter for de rammede, der de kan få være til situasjonen er avklart.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sprengningsulykke Geilo

Det ligger fortsatt sprengstoff rundt i ulykkesområdet, opplyser politiet.

Foto: Bjørn Åge Misund / Privat

Uklart hva som sprengte

Politiet vet ikke sikkert hva som sprengte. Om det var sprengstoff nede i borehull i bakken, eller om det var lagret sprengstoff oppe på bakken. Tidligere i dag kom det opplysninger om at det kan ha vært sprengstoff i borehull som ikke var dekket til.

– Det kan ha vært begge deler, men det vil de videre undersøkelsene og etterforskningen bringe svar på. Det er i alle fall altfor tidlig å si noe om årsak til ulykken, sier Seterdal.

Les også:

Stengt i lang tid

Ulykken får konsekvenser for både riksvei 7 og Bergensbanen i lang tid fremover.

– Ulykkesstedet ligger jo der veien og jernbanen krysses, og det kan ikke bli aktuelt å åpne før vi har fått fjernet eksplosivene og undersøkt stedet, sier innsatsleder Seterdal.

Han tror stengningen vil vare hele natten, og gjennom store deler av morgendagen.

Varsler pårørende

Politiet jobber med å varsle de pårørende, og sier det ikke vil bli gitt noen opplysninger om de omkomne personene før alle de berørte er varslet.