Hopp til innhold

Tre års fengsel for overgrep mot barn

Politiet stanset 35-åringen, mistenkt for ruspåvirket kjøring. Så fant de seksualiserte videoer med barn på mobiltelefonen – og på PCen og nettbrettet hjemme.

Moss Tingrett

Moss tingrett avsa dom i saken den 9. oktober. Så langt er det ikke klart om 35-åringen anker.

Foto: Shemsi Bunjaku / NRK

Politiet fant 60 bilder og 20 videoer på mobiltelefonen hans, som delvis viser seksuelle overgrep mot barn. Hjemme hos mannen i Moss fant politiet mer: Det retten beskriver som «et stort omfang og meget grove skildringer» omfattet nesten 28 timer med video og drøyt 150 bilder av seksuelle overgrep av barn. Alt var lagret på mannens PC eller nettbrett.

Men mannen var allerede anmeldt for en rekke seksuelle overgrep mot mindreårige.

Hovedpunktene i tiltalen var en rekke overgrep mot tre gutter, som da var fra 11 år gamle. For en av guttene strakk overgrepene seg over tid fra 2009 til 2011. Han er nå 17 år gammel, og var den eneste av de tre som vitnet i retten. For de to andre ble deres dommeravhør sommeren 2012 lagt fram i retten.

Lang tid før saken kom i retten

De første anmeldelsene avkom i juni 2012. Men saken kom ikke opp i Moss tingrett før i oktober i år.

– Etterforskningen ble lagt opp ganske bredt, sier mannens forsvarer, advokat Even Rønvik – et 30-talls barn ble dommeravhørt, så det tok tid. Og det får betydning også for straffeutmålingen.

Både skjerpende og formildende

Mannens egen oppvekst var preget av omsorgssvikt og seksuelle overgrep, men retten mener rettspsykiatriske undersøkelser viser at han var tilregnelig da lovbruddene ble begått. Han er også tidligere dømt flere ganger, blant annet for besittelse av bilder eller video av overgrep mot barn.

Aktor beklaget den lange saksbehandlingstiden i retten, og retten har gitt mannen strafferabatt på et halvt år. Samtidig mente retten at aktors påstand om tre års fengsel, noe retten mente ikke var strengt nok. Men med strafferabatten endte retten likevel på en dom på tre år, og en bot på fire tusen kroner.

PC, nettbrett og smarttelefon blir inndratt, han må også betale til sammen 200.000 kroner i oppreisning til to av de fornærmede guttene.

Foreløpig er det ikke klart om han godtar dommen.