Hopp til innhold

Krysset grensa til Norge tre år etter at hun startet å sykle hjem

Teresie Hommersand valgte sykkel istedenfor fly da hun skulle flytte hjem fra Sør-Afrika. Tre år og 23.000 kilometer senere ble grensa til Norge krysset torsdag.

Teresie Hommersand på grensa mellom Norge og Sverige .

Teresie Hommersand startet å sykle fra Cape Town i Sør-Afrika i 2017. Torsdag kunne hun endelig juble over at hun hadde nådd Norge.

Foto: Werner Winlund/NRK

– Jeg har ikke vært hjemme på nesten ni år, så det å komme til Norge er ganske spesielt. Men det er bare to minutter siden jeg krysset grensa, så det er mye å ta innover seg, ler Hommersand.

34-åringen fra Sandnes har nettopp syklet over den gamle Svinesundbrua mellom Halden i Norge og Strömstad i Sverige.

Sykkelturen startet allerede i 2017, da hun var 31 år gammel og skulle flytte hjem etter seks år i Cape Town.

– Motivasjonen min for å gjøre dette, er jo klimaet vårt. Det startet med at jeg ville gjøre noe mer enn å bare resirkulere og spise mindre kjøtt, sier hun.

Teresie Hommersand har brukt tre år på å sykle fra Sør-Afrika til Norge.
Foto: Privat

Har grått masse

Hommersand bestemte seg allerede i 2012 for å kutte ut flyturer. Dermed ble noen timer på fly byttet ut med flere år på sykkelsetet.

– Kvelden før jeg startet, slo det meg virkelig hva jeg var i ferd med å gjøre. Da begynte jeg å gråte, det var så overveldende, sier hun.

På turen nordover har 34-åringen lagt 23 land og 23.000 kilometer med asfalt, grus, sand og snø bak seg.

Teresie Hommersand har brukt tre år på å sykle fra Sør-Afrika til Norge.

Hommersand fikk lov til å slå opp teltet i hagen til flere personer på turen.

Foto: Privat

Hun har holdt foredrag for alt fra landsbyer i Kenya til FN, og hun har fått nærkontakt med elefanter, overnattet i en beduin-grotte i Jordan og feiret jul på toppen av Mount Kenya, 5000 meter over havet.

– En av de viktigste tingene jeg sitter igjen med, er en uendelig, dyp takknemlighet for de jeg har truffet langs veien. Jeg har blitt mottatt med så mye varme og kjærlighet, uavhengig av kultur, religion, kjønn eller land.

En av de største utfordringene var å sykle gjennom ørkenen i Sudan, med sand på alle kanter og temperaturer på opp mot 50 varmegrader.

– Det var en varme jeg ikke var forberedt på, og som påvirker meg både fysisk og mentalt. Jeg har grått masse, og jeg har vært sliten, men det har vært en helt fantastisk opplevelse.

Teresie Hommersand har brukt tre år på å sykle fra Sør-Afrika til Norge.

Her er Teresie utenfor teltet som hun sov i på en av verdens største saltsletter i Botswana.

Foto: Privat

Først karantene – så Nordkapp

Men også et korona-stengt Europa ble en tøff utfordring. Der hun de første årene var vant til å overnatte hjemme hos folk, måtte hun stadig oftere klare seg alene.

– Jeg hadde truffet folk på daglig basis, sovet hos dem i hagen og hatt fantastiske samtaler. Men det ble det en stopp på. Samtidig var det en del praktiske utfordringer, som å finne vann og lade telefonen, for alt var jo stengt. Men det var først og fremst det emosjonelle som var vanskelig å håndtere, sier hun.

Teresie Hommersand på grensa mellom Norge og Sverige

Vel fremme i Norge venter det 10 dager med korona-karantene før Teresie får sykle videre mot Nordkapp.

Foto: MARTIN TANGEN SCHMIDT/NRK

Etter grensepasseringen ved Svinesund venter en koronatest og ti dager i karantene før sykkelturen fortsetter. Hommersand er nemlig ikke fornøyd før hun når målet om å sykle «fra Cape til Kapp» - Cape Town til Nordkapp.

Dermed venter det fremdeles drøyt 2000 kilometer før hun setter fra seg sykkelen.

– Nå er jeg veldig spent på å få se venner og familie og sykle videre på kjente veier. Men jeg tror det blir kaldt, så det blir nok en siste god utfordring og en fin måte å avslutte turen på, smiler hun.