Hopp til innhold

Politiet skal fotfølge lommetyver i Oslo

Politiet starter en egen gruppe som skal jakte på lommetyver i Oslo.

Jakter lommetyver

Politiet i Oslo vil intensivere jakten på lommetyver blant annet her på Oslo S.

Foto: Kjersti Kanestrøm Lie / NRK

I mai skal innsatsgruppen på ti personer stå klar, skriver Aftenposten. Politifolkenens oppgave blir å jakte ned tyver i hele hovedstaden.

– Vi vet om ganske mange lommetyver, og denne gruppen vil få jobben med å fotfølge og pågripe disse, sier stasjonssjef ved Sentrum politisasjon, Bjørn Åge Hansen til NRK.

Gruppen vil bestå av én jurist, én analytiker og flere etterforskere og spanere. De skal spore opp bandemedlemmene og stoppe tyvene.

Tusenvis av tyverier

Grunnen til at politiet nå trapper opp jakten på lommetyver er en kraftig økning i antallet anmeldte saker. I 2010 var det rundt ti tusen lommetyverier i hovedstaden, mot femten tusen i 2011.

– Behovet for denne gruppen er stort. Vi har sett en stigning på 50 prosent, og ser at vi må sette inn egne folk som bare jobber med dette, sier Hansen.

Saken fortsetter under bildet.

Overvåkningsbilder viser pin-kodetyveri

I dette overvåkningsbildet kan man se to personer, én som finner ut pinkoden og nummer to som går etter og stjeler vesken til kunden.

Foto: Overvåkningsbilder, Deli de Luca

Blir sendt ut av landet

Ifølge politiet er det stort sett utenlandske bander som opererer som lommetyver i Oslo.

– Vi skal få sendt så mange som mulig ut av landet, for det er ikke norske statborgerer som driver med denne sporten, sier Hansen.

Stjeler på utesteder

Den største veksten i denne typen kriminalitet ser politiet på utesteder i helgene. Ofte er ofrene beruset.

Togstasjoner, på trikken og bussen og i trange butikker er også yndede mål for lommetyvene, som jobber sammen for å distrahere offeret slik at den andre kan stjele lommebok, mobiltelefon eller veske.