Transseksuelle Nelly (15) blir historisk

Fotballforbundet har nektet Nelly Larsen(15) å spille kamper for jentelaget sitt fordi hun er født gutt. Nå får hun endelig spille.

Nelly Larsen

ENDELIG: Nelly Larsen får lov til å spille jentefotball når kampene starter april. Men det har vært en tøff kamp å stå frem som jente i en guttekropp.

Foto: Anette Torjusen / NRK

I helgen bestemte nemlig Norges Fotballforbund at Nelly Larsen og andre transseksuelle kan få spille kamper.

Det er veldig morsomt at hun nå får spille kamper, hun er så utrolig flink. Det har vært kjipt og urettferdig at hun ikke har fått spille.

Sara Jorud Østrem, lagvenninne

– Jeg er så glad, så glad. Dette hadde jeg ikke trodd eller turt å håpe på, sier hun til NRK.

– Følte meg som en jente

Hun har kjempet en lang kamp siden hun som 13-åring bestemte seg for å fortelle venner og familie at hun er en jente fanget i en gutts kropp. Helt siden hun var liten har hun følt seg annerledes.

Nelly Larsen

FØDT GUTT: Nelly Larsen er født Markus, men har aldri følt seg som en gutt. Her

Foto: Privat

– Jeg var 11 år da jeg forsto at jeg ikke var som alle andre. Jeg likte kjoler, å sminke meg og følte meg som en jente, forklarer hun.

I 2012 skiftet hun offisielt navn fra Markus til Nelly, men det har ikke bare vært enkelt. Hun ble kalt for «den», ikke han eller henne. Hun ble baksnakket og mobbet.

– Jeg har vært suicidal, hatt depresjoner og gått gjennom mye vondt. Men etter at jeg fortalte alle hvem jeg egentlig er, har livet mitt bare blitt bedre, sier Nelly.

Nelly Larsen

STERK: Nelly Larsen er både sterk og rask, men først og fremst jente. Når hun blir 16 år vil hun starte hormonbehandling. Når hun blir 18 skal hun vurdere kjønnsoperasjon.

Foto: Anette Torjusen / NRK

En venninne dro henne med på fotball i fjor, men til tross for stort engasjement på trening, har hun sittet på benken under kampene til Mysen jenter 15/17.

Klubben søkte fotballforbundet om dispensasjon for Nelly, og nå har hun fått ja og spiller sin første kamp i april.

– Jeg gleder meg skikkelig, smiler hun fornøyd.

– En selvfølge

Fornøyd er også lagvenninnen Sara Jorud Østrem.

– Det er veldig morsomt at hun nå får spille kamper, hun er så utrolig flink. Det har vært kjipt og urettferdig at hun ikke har fått spille.

Nelly Larsen og Sara Jorud Østrem

EN AV JENTENE: Sara Jorud Østrem er lagvenninne med Nelly Larsen og synes det er flott at hun nå får spille kamper.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Sara forteller at Nelly har vært en av jentene hele tiden, selv om hun merker at hun både er sterkere og raskere.

Cato Haug

POSITIV: Cato Haug, styreleder hos Sarpsborg 08, synes det er bra at det kommer en endring. Han synes det er interessant at det er en liten klubb som Mysen som fører til endringer og nytenkning innen fotballen

Foto: Bjørn Ruud/NRK

– Det er kanskje litt urettferdig for andre, men hun er jente og fortjener å spille med oss.

Cato Haug fra Sarpsborg 08 er en av dem som behandlet dispensasjonen til Norges Fotballforbund. Han forteller at det var liten tvil om at dette var riktig vei å gå.

– Det var stor enighet og en selvfølge. Det var det ingen diskusjon om hva som var rett.