Hopp til innhold

Tranbysaken: – Jeg har ikke drept ham

OSLO (NRK): Den 54 år gamle drapstiltalte Tranbykvinnen startet forklaringen sin i ankesaken med en appell til retten.

Tranbysaken i Borgarting lagmannsrett

LANG FORKLARING: Den drapstiltalte kvinnen har startet den lange forklaringen sin.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

Tirsdag inntok Tranbykvinnen vitneboksen for å starte sin lange forklaring om drapsanklagene mot henne. Hun er tiltalt for å ha dopet ned ektemannen sin, Per Gunnar Asheim, og tent på bilen han satt i 27. mars 2013.

– Jeg sitter her foran dere for å forklare meg om denne forferdelige tiltalen. En tiltale som ble stemplet fra politiet fra første stund, som media også har bidratt til. Jeg ber dere om at denne saken skal handle om denne forferdelige tiltalen, sa kvinnen.

Rett før ankesaken startet i forrige uke trakk hun motanken som dreide seg om mishandling og trusler mot familien. Nå ønsker hun at fagdommerne og juryen har fullt fokus på drapstiltalen.

– Inderlig ønske om å bli trodd

– Jeg har sittet i fengsel i snart 1000 dager. Jeg er veldig, veldig utslitt. Følelsene mine er som en berg-og-dal-bane. Det er irritasjon, sorg, sinne og et inderlig ønske om å bli trodd, sa hun.

Videre fortalte hun om et turbulent forhold til mannen sin med mange krangler og konflikter. Få dager før han ble funnet død, bestemte hun seg for å ta ut separasjon.

Da han fikk se separasjonspapirene, begynte vi å krangle igjen, fortalte hun.

Siste dagen hun så han

Fra vitneboksen fortalte kvinnen at mandag i påskeuka 2013 var siste gang hun så han. De hadde vært og handlet og ellers gjort vanlige ting. I løpet av kvelden ble Per Gunnar Asheim borte, og den tiltalte kona fortalte at hun dro ut for å se etter han.

– Jeg fikk ikke sove, kledde på meg og kjørte ut for å lete etter han. Jeg kjørte til noen venner og videre til en pub i Asker hvor han pleide å være, men fant han ikke. På veien hjem fylte jeg diesel på bilen, sa hun.

Tirsdag var hun alene med barna. Igjen var de på handletur, og hun kjøpte blant annet en dieselkanne og fyrstikker. I tillegg fylte hun diesel på bilen.

– Hadde du ikke fylt diesel kvelden før? spurte rettens formann Agnar A. Jensen jr.

– Jo, men denne gangen fylte jeg full tank. Kvelden før fylte jeg bare for 200 kroner, svarte kvinnen.

– Og der stoppet livet mitt

Onsdag morgen fikk kvinnen en telefon fra politiet om at bilen hennes brant på parkeringsplassen på Kraft. Hun reiste fra barna, opp til parkeringsplassen som ligger rundt en kilometer fra huset.

Utbrent bil

Dette synet møtte kvinnen på parkeringsplassen.

Foto: Politiet

– Jeg ble arrestert fra første stund. Og der stoppet livet mitt. Dette er et rent mareritt som fortsatt er vanskelig for meg. Jeg kom ikke tilbake til barna, sa hun.