Hopp til innhold

Tøyen blir «hvitere»

Bølgen av etniske nordmenn som flytter til Tøyen har slått raskere inn enn antatt, mener forsker. Siden Tøyenløftet ble satt i gang, har stadig flere unge etniske nordmenn flyttet til bydelen.

Bjarte Breiteig

Bjarte Breiteig var med på å starte Tøyen-kampanjen, og han gleder seg over at torget har blitt fylt opp med restauranter og kafeer.

Foto: Øzgur Tufan / NRK

Restaurantene er fulle og det er like vanskelig å skaffe seg sitteplasser på kaféene. Tomme butikklokaler og få kunder er ikke lenger et problem på det engang så nedslitte Tøyen torg.

Også på boligfronten er det trangt om plassene. Under en visning av en to-roms leilighet på Tøyen er alle de 38 kvadratmeterne fylt til randen av folk på boligjakt.

Andreas Kjær

Andreas Kjær

Foto: Fouad Acharki / NRK

– Det er et område jeg tror er i utvikling som jeg tror kan ha en god prisvekst. Samtidig er det et veldig kult område, sier Andreas Kjær, en av mange håpefulle på visning.

Flere søker seg til Tøyen skole

De besøkende er alle unge etniske nordmenn på boligjakt, og ifølge flere eiendomsmeglere NRK har snakket med er det nettopp denne gruppen som dominerer markedet på Tøyen.

Rektor Terje Andersen

Rektor Terje Andersen

Foto: Øzgur Tufan / NRK

Dette merkes også på Tøyen skole, der antallet elever med norsk som morsmål har økt fra null til 25 elever på noen få år. Ved skolestart til høsten starter 19 nye elever med norsk som morsmål.


Les også: Ingen etnisk norske

– De som bor i området søker seg nå inn på Tøyen skole. Tidligere var det en god del som søkte seg til andre skoler, sier rektor Terje Andersen.

Kulturlivet blomstrer

Kulturlivet på Tøyen har også fått en solid "boost" etter at Øyafestivalen rykket inn i Tøyenparken, og tidligere i år trakk X Games til seg horder av folk til bydelen. Samtidig har det åpnet nye restauranter, og nylig fikk de landets første bibliotek kun for ungdom.

Les også: Naboer rømmer fra Øyafestivalen
Les også: Slik meiner dei Oslo blei ført bak lyset

Bjarte Breiteig

- Torget har blitt fylt med nytt innhold, og man møter alle slags typer folk her, sier Tøyen beboer Bjarte Breiteig.

Foto: Øzgur Tufan / NRK

Bjarte Breiteig var med på å starte Tøyenkampanjen i 2010. Han er ikke i tvil om at klientellet rundt Tøyen torg har forandret seg merkbart.

– For bare noen få år siden sto nesten alle lokalene her tomme, og det var utrivelig å krysse torget, spesielt på kveldstid. Nå har det blitt fylt med nytt innhold og man møter alle slags typer folk her, sier Breiteig.

Fattige folk flytter

Doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Lund, Ståle Holgersen, skrev i 2013 at tiltakene ved Tøyenløftet kunne føre til at de ressurssvake gruppene ikke lenger vil ha råd til å bo der.

Les også: –Tøyen kan bli nye Grünerløkka

Etter å ha besøkt Tøyen nylig, kunne han konkludere med at gentrifiseringen av bydelen har gått veldig raskt.

– Jeg fikk oppleve alle de nye restaurantene på Tøyen, og dette er en klassisk oppskrift på gentrifisering, hvor tilbudet og det kulturelle livet blir mer tilpasset de som har mer penger, sier Holgersen.