Hopp til innhold

Totalforbud mot St.Hans-bål

Det er så tørt at det innføres totalforbud mot bålbrenning og grilling i skog og mark i Sarpsborg, Fredrikstad og Hvaler. Forbudet gjelder også St.Hansbål, også på de organiserte arrangementene.

Sankthansbål. Foto: Morten Holm/Scanpix

St.Hans-bål kan bli et sjeldent syn i Østfold i år.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Fagleder brann, Bjørn Aage Sørensen.

Brannsjef Bjørn Aage Sørensen i Sarpsborg beklager at han må legge ned forbud mot St.Hansbål.

Foto: Lotte Olsen/NRK

– Det er så tørt at vi sier nei til all bålbrenning. Det er bare å beklage, men konsekvensene kan bli så store nå at vi ikke ser andre muligheter, sier brannsjef Bjørn Aage Sørensen i Sarpsborg. Sammen med sin kollega i Fredrikstad Øystein R. Hansen har han gått ut med varsel om totalforbud for hele nedre-Glomma-regionen.

Gjelder også arrangementer

Forbudet gjelder også de organiserte arrangementene.

– Slik situasjonen er, skal det så lite til før det sprer seg. Gnistene fra et St.Hans-bål kan fyke høyt opp, og med litt vind kan det spre seg til skog noen hundre meter borte. Det kan være nok, sier Sørensen.

Han beklager at de kommer til å være så strenge, men varsler at det neppe vil bli gitt dispensasjoner.

Sørensen viser til at det er svært tørt i skog og utmark. Så tørt at selv de mest kontrollerte bål kan føre til en omfattende brann.

Inntil det kommer nok regn

Forbudet gjelder inntil det kommer nedbør av betydelig mengde.

– Nå er det vel meldt noe nedbør i nær fremtid, men det skal visst ikke bli så veldig mange millimeter. Og i følge varslene videre kan vi vente oss mer tørt og varmt vær den neste uken, så bålforbudet blir trolig stående over St.Hans, sier Sørensen.

Gjelder også grilling

Forbudet fra brannsjefene gjelder også bruk av engangsgriller og andre innretninger som kan medføre brannfare, i og i nærheten av skogmark.

– Den som tenner opp nå, risikerer et betydelig erstatningsansvar dersom det kommer ut av kontroll. Grunnen til at vi er så strenge er at det er stor risiko for at vi kan få en brann som sprer seg mye, sier Sørensen, og viser til de dramatiske brannene som har vært på Vestlandet og i nord-Norge.

Brannmester Viggo Kruse i Eidsberg bekrefter at det samme totalforbudet gjelder i hans kommune. Kruse kan fortelle at det svært tørt i skogen i indre deler av fylket også.

Generelt forbud

– Vi har ikke gått ut med noe totalforbud i Halden. Vi mener det generelle forbudet mot å gjøre opp ild i skog og mark mellom 15. april og 15. september dekker godt nok, sier brannsjef Ole Christian Torgalsbøen i Halden kommune.

Han varsler også en restriktiv holdning til søknader om St.Hans-bål, men vil ikke avvise alle søknader på forhånd.

– Uansett er det alltid den som tenner på et bål som har ansvar, sier Torgalbøen, som legger til at dersom et bål kommer ut av kontroll kommer bøte-blokka raskt fram.