Hopp til innhold

Tørken gir mindre korn

Kornhøsten har allerede begynt, men den tørre sommeren har bidratt til at kornet som kommer inn er mindre i størrelse enn vanlig.

Skurtresker

Skuronna er i gang, men tørken setter spor.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Skuronna er i full gang mange steder i Østfold. Og mange frykter at den langvarige tørken i sommer skal ødelegge avlingene. På flere møller rapporteres det om for små korn.

Det så så bra ut ...

– Det så veldig gromt ut ved St. Hans-tider, men varmen og tørken gjør sitt til at vi ikke får det knallåret som vi kunne ha fått, mener bonde Bjørn Syver Grimstad som var på mølla i Råde med et lass korn i dag.

Driftsleder Odd Arne Aleksandersen ved Råde mølle forteller at tørken har gjort sitt til at kornet blir tidligere modent og ferdig.

Tvangsmodnet

– Og varmen og tørken har kanskje tvangsmodnet det litt, vil jeg tro. Noe av det er tørket inn og litt skrumpkorn, men stort sett er det bra. Vi får inn mye høsthvete nå, sier Aleksandersen.

På mølla i Moss øker kornleveransene for hver dag nå, men det er tidlig i sesongen og på mølla går diskusjonen om hvordan tørka har virket inn på kornet.

– Det blir spennende å se. Jeg tror høstkornet ser greit ut. Så blir det litt spennende å se på vårkornet, det kan hende at tørka har gjort der at det blir veldig småkornet, sier siloleder Kim Reidar Martinsen ved Moss mølle.

Mye smått

Jørn Sandvik

Jørn Sandvik ved Mysen Mølle.

Foto: Anders Winlund / NRK

Ved mølla i Mysen er det ikke så mange som har levert korn ennå, men det de har fått inn der har vært korn som har vært alt for små.

– Men det er jo det dårligste som kommer først, da. Det er tørket, rett og slett. Så det er blitt for små korn, forteller Jørn Sandvik på Mysen Mølle.

Se video:

Skuronna er i gang, men en del av kornet er forholdsvis smått

Foto: Anders Winlund