Hopp til innhold

Siste gull-sjanse i VM for Tore «Toto» Hem (69)

En av tidenes beste norske brytere reiste onsdag ettermiddag til Beograd for å jakte på gull i veteran-VM i bryting.

Tore Hem

– Jeg har alltid vært veldig glad i bryting. Det har vært en fin idrett for meg, sier Tore Hem.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Tore Hem har 20 NM-gull, er 10 ganger nordisk mester, har sølv og bronse fra EM og har deltatt i 3 olympiader. Torsdag reiste han til Beograd for å delta i veteran-VM for brytere.

Det er omtrent 20 år siden sist Tore Hem konkurrerte, og det var en tilfeldighet at han meldte seg på. Det var sannelig godt han gjorde det, for i bryte-VM for veteraner er øvre aldersgrense 70 år. Tore Hem fyller 70 år 12. november. Han går for seier.

– Det holder ikke bare å delta?

– Nei, nei, nei. Neida. Neida. Hå - nei. Selv om det er en veldig helsegevinst, så må en jo prøve å vinne. Det er klart det. Det er jo siste sjangs for meg nå.

Dørvakt med grepet «Rose spesial»

Tore Hem vokste opp på Grünerløkka, og der drev man med boksing og bryting. Sportsklubben hans var den gamle arbeiderklubben Sp09, og i miljøet ble han kalt «Toto».

«Boksing og bryting – det er på Dæl’enga du lærer det!»

Mottoet til Sp09

– På den tida jeg vokste opp, var det boksing og bryting som gjalt, det var østkant-idretter om vinteren. Ja, og så ishockey, da, sier Tore Hem.

Etter en tur til sjøs drev han firma med gravemaskin og lastebil på dagtid, og nattestid var han utkaster på Rosekjelleren.

Christian Hem

Christian Hem blir med faren til Beograd.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

– Jeg fikk jobben fordi det gikk rykter om at jeg var sterk og solid. Det var sånn mann mot mann. Jeg tok det som trening. Jeg hadde ikke noen ordentlig trener, og med alt arbeidet var det dårlig bakgrunn for å bli olympisk mester, sier Tore Hem.

– Einar Rose skulle ha boksere og brytere som dørvakter, og da han ansatte meg sa han at hvis du ikke greier å ordne opp internt i huset, så hadde han ikke bruk for meg. Ringe politiet, det var bare hvis det var dødsfall. Det var regelen hans.

I bryting er det om å gjøre å få motstanderen over på rygg. Klarer du det har du vunnet. Eller så kan du vinne på poeng, for eksempel med grep. Sønnen Christian trener ofte sammen med faren, og han skal bli med ham til Beograd. Han forteller at på dørvaktjobben i gamle dager var faren kjent for et grep han kalte Rose spesial.

– «Rose spesial» er ikke lov i brytehallen, men der er han ekstra god på krysstak og russermare, sier sønnen Christian Hem.

Artikkelen fortsetter under videoen

Tore Hem sitter i stua si på Ås og ser tilbake på kampen mot Erik Stuttsgaard i 1968.

– Tigerblikket er på plass

Det er ett år siden Tore Hem meldte seg på til veteran-VM, og selv om han alltid har vært i god form, så har påmeldingen gitt ham et veldig løft, både kondisjonsmessig og styrkemessig.

Nå trener han to økter om dagen, 3-4 timer om gangen på idrettsbanen like ved hjemmet sitt i Ås og i Ski Alliansehall.

– Jeg har også gått ned 10-11 kilo den siste måneden, og er nå i samme vektklasse som før. Livvidda har minsket med 10 cm. Det er løpetreninga og sunnere kosthold, det er ikke mer som skal til: Spise litt mindre og trene litt mer, sier Tore Hem.

Han har forventninger om å vinne. Det er innstillinga han har. Han merker at kroppen er god nå, for han henter seg raskt inn igjen etter treninga.

– Og så har jeg jo mye erfaring da, sier Tore Hem og vise frem den hvite OL-genseren fra Mexico i 1968.

Sønnen sier at selv om faren er verdens snilleste utenfor hallen, så er han tøff på brytermatta og mener han har gode vinnersjanser.

– Han stiller ikke opp i noe hvis han ikke kan vinne. Tigerblikket er på plass. Han er tøff. Det er helt rått, sier Christian Hem.

Tore Hem på trening denne uka

Det verste som kan skje Tore Hem under VM er hvis han blir skadet. Men han regner ikke med å bli det, han pleier å varme godt opp. Han tror det kommer til å gå veldig bra. Bildet er fra en av treningsøktene denne uka.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK