Topplønn for sjefen, men fabrikken ble lagt ned

Fabrikksjefen på Södra Cell Tofte tjente seks millioner kroner i fjor. Hans viktigste arbeidsoppgave var å legge ned fabrikken. Han benekter å ha fått bonus i tillegg til millionlønna.

Södra Cell Tofte

For snart et år siden stanset røyken fra fabrikkpipene på Tofte, etter 116 år med celluloseproduksjon.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Det er Dagens Næringsliv som i dag forteller om topplønna for Christen Grønvold-Hansen, mannen som ledet cellulosefabrikken på Tofte.

Etter måneder med usikkerhet, der de svenske eierne hadde sagt at de ville selge fabrikken på Tofte, fikk de ansatte beskjeden de hadde håpet å slippe. Den 1. juli 2013 ble det klart at fabrikken skulle legges ned. 295 ansatte mistet jobben.

Christen Grønvold-Hansen har i tiden etter nedleggelsen ledet avviklingen og hatt ansvaret for å selge utstyr fra fabrikken.

Christen Grønvold-Hansen

Til tross for at arbeidsplassen hans ble nedlagt, kan Christen Grønvold-Hansen smile hele veien til banken.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Min kontrakt er ikke gunstig. Jeg kaller det for en forlenget oppsigelse. Det er en kortsiktig kontrakt. Min jobb er å avvikle Tofte, sier Grønvold-Hansen til Dagens Næringsliv.

Benekter å ha fått bonus

I årsregnskapet til Södra Cell står det at Tofte-sjefen også fikk en bonus på 121.000 kroner, det samme året han la ned fabrikken. Han benekter imidlertid at han fikk noen bonus utover fast lønn.

– Det kjenner jeg ikke noe til. Jeg vet ikke hvor de har fått det fra. Södra har et produktivbasert bonussystem likt for alle ansatte. Da Tofte ble nedlagt, var det ganske meningsløst å få bonus, sier Grønvold-Hansen til avisen.

Bonusen hans blir uansett småpenger, sammenlignet med inntekten på 5.976.632 kroner.

Pussig

Tidligere klubbleder ved Södra Cell Tofte, Jostein Sjaavaag, er overrasket over bonusen til sin tidligere sjef.

– Det ble tatt en avgjørelse at bonusen ble avsluttet. Da er det pussig at han skulle få det, sier Sjaavaag.

Lønnen på over 5,9 millioner kroner mener Sjaavaag vitner om at Grønvold-Hansen er god til å forhandle lønn.

Les også: Statkraft og Södra satser på Tofte

Maskinene til Asia

Selv har Grønvold-Hansen inngått en ny kontrakt med Södra Cell som varer fram til desember 2015. Avtalen vil ikke ledelsen i selskapet kommentere.

Til avisen sier Grønvold-Hansen at maskinene på Tofte er solgt i løpet av året. I juli og august blir anlegget demontert og sendt til Asia. Ifølge kommunikasjonsdirektør Annica Gerentz i Södra Cell er det solgt maskinutstyr fra Tofte for 153,8 millioner kroner.