Hopp til innhold

– Mange lo av oss

Rockefestivalen de færreste hadde tro på, har blitt en kjempesuksess.

Svein Bjørge

KLAR FOR ROCK: Festivalsjef for Tons of Rock, Svein Bjørge, forteller om en eventyrlig reise. På tre år trekker de flere tusen publikummere og stjerner.

Foto: Anette Torjusen / NRK

For tre år siden gikk Svein Bjørge ut i media og fortalte at de skulle trekke 20.000 publikummere til rocke- og metallfestivalen Tons of Rock.

– Det var mange som lo da, men vi så potensialet i å lage en slik festival her på festningen. Derfor var vi litt flåsete, i manges øyne, men nå får de bite i seg ordene de som lo av oss, smiler han.

Svein Bjørge

STORT: Nesten 1000 frivillige er med for å hjelpe til og hele festningen blir en konsertarena. Her er Svein Bjørge foran gigantscenen som er bestilt fra utlandet.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Historisk sus

Torsdag starter festivalen på Fredriksten festning i Halden, og 25.000 publikummere har meldt sin ankomst.

Det betyr en dobling i forhold til de to første årene. Et av trekkplastrene i år er Black Sabbath med Ozzy Osbourne i spissen.

– I år er et skikkelig gjennombrudd for oss. Ikke minst snakker vi om et historisk øyeblikk når et av de desidert viktigste bandene i rocken tar farvel. Det er det historisk sus over. Jeg er stolt over at vi fikk dem hit i den siste runden sin.

BLACKSABBATH

FARVEL: Black Sabbath sier farvel i en avskjedsturne. De har valgt å besøke Tons of Rock på turneen sin.

Foto: DAVID MCNEW / Reuters

Black Sabbath har nemlig valgt å legge inn Tons of Rock i sin avskjedsturne. Og Bjørge forteller at de rett og slett lokket dem hit med skryt og bilder av festningen.

– Vi sendte dem mange bilder av festningen, og sendte sitater fra andre artister om festivalen. Der de skryter av området, publikum og organiseringen, forteller han.

Bjørge har 30 år erfaring fra bransjen, men medgir at dørene inn til stjernene har åpnet seg enda mer etter Tons of Rock.

– Vi ser at det er lettere nå fordi flere har hørt om oss. Både internasjonalt og nasjonalt. Mange snakker om festivalen og ryktet har spredd seg. Det er ingenting som er så bra som at en festival snakkes om, sier han.

– Iskald på ryggen

Det er ikke bare publikum som vil til Halden.

tons of rock 2015

SUKSESS: Her er bilde fra fjorårets Tons of Rock.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Noen av navnene på plakaten i år er Alice Cooper, Megadeth, Rival Sons, Europe og Ragarockers. Og scenen, som er hentet inn fra utlandet, er 16 meter bred og 18 meter dyp.

Crewet til Black Sabbath har vært på befaring, og de har ikke bare godkjent scenen og organiseringen rundt.

– De var helt målløse da de kom til festningen, og de fortalte at det var den mest fantastiske konsertarenaen de hadde sett. Det er jo også tilbakemeldingene vi får av andre artister, at de vil tilbake hit for å se denne perlen igjen.

Hva synes du om slike tilbakemeldinger?

– Man blir litt iskald på ryggen, og det sier jo også at det var riktig å legge Tons of Rock hit.

Tons of Rock

KLART: Onsdag var det full rigging før festivalen starter.

Foto: Anette Torjusen / NRK