Tømmer hyllene for julesprit

Nordmenn står i disse dager timevis i kø ved begge Systembolag i Strømstad, for å sikre seg alkohol til jul.

Kø ved Systembolaget i Strømstad

DEN SOM VENTER PÅ NOE GODT.... Flere hundre meter lange køer ved Systembolagets utsalg i Strømstad før jul.

Foto: Tor Rene Stryger / NRK

- Her er det stort trykk, og køene er veldig lange nå før jul, forteller en av de ansatte ved Systembolaget i Strømstad til NRK.no.

Nordmenn hanker inn akevitt, øl og vin i enorme mengder, og ved begge utsalgene i Strømstad var det denne lørdagen flere hundre meter lange køer.

Hyllemeter på hyllemeter med populære "julevarer" som akevitt, rødvin og øl tømmes fort, og de ansatte har sitt svare strev med å holde tritt.

- Vi kjører for fullt, og alle kasser går så det gløder, sier den ansatte, som ikke ønsker å bli gjengitt ved navn.

Les også:

Strömstad

KLONDYKE-STEMNING. Nordmenn er prisbevisste kunder, og kronekursen er i norsk favør. dermed blir det 'Klondyke-stemning' på Systembolagene langs grensen.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Systembolagets "gullkalver"

Gjennom mange år har de to utsalgene i Strømstad vært i særklasse mestselgende per innbygger i Sverige.

Strømstad kommune har litt over 11 000 innbyggere, men de mange nordmennene som besøker utsalgene vært år, har dratt statistikken radikalt opp, og sørget for at begge pol i grensebyen ligger i toppen over salg av alkohol.

Både ved bolagets utsalg i Oslovägen 7 og i Oslovägen 44 har det de siste helgene vært enorm pågang i helgene, og lange køer.

- Her er det åpent til lille julaften, og vi håper å holde tritt med etterspørselen, heter det fra Systembolaget.

Grensepassering og tollkontroll

RØDT ELLER GRØNT? Ved begge grenseoverganger på Svinesund er det regelmessig kontroller. Selv om ikke de helt store beslagene er gjort hittil, er det en del som har valgt 'grønt' - der de skulle ha tatt 'rødt', og dermed har enkelte både fått beslaglagt julealkoholen og sikret seg en bot.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Ingen unormalt store beslag

Parallelt med at Systembolaget lemper ut sprit og vin over disk i Strømstad, tar tollerne ved Svinesund inn beslag i det som er innhandlet over kvoten.

- Vi har ikke hatt de helt store beslagene, men det er som vanlig en hel del trafikk over grensen både på nye og gammel E6 ved denne tiden på året, sier kontorsjef for grensekontrollen i Tollregion Øst-Norge, Wenche Fredriksen, til NRK.no.

Tollvesenet kjører med normal bemanning, og det kontrolleres regelmessig.

- Vi holder et øye på trafikken over grensen på begge innfartsårene over Svinesund, og er aktive langs grensen, slik vi pleier, sier Fredriksen.

Kvotene

Dersom du har vært utenfor Norges grenser, er det ulike regler for hva du kan ta med deg av varer, avhengig blant annet av tiden du har vært " i utlandet".

Når det gjelder alkoholholdige varer, er det ikke kun verdien av varene som betyr noe - men volumet og hva slags drikke du har med teller også.

Kombinasjonene av hva du kan ta med deg over grensen er mange, og kan best studeres ved et besøk på Tollvesenets egne nettsider;

Les innførselsreglene her

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.