Tom Lund er tilbake på Åråsen

Etter at noen kappet hodet av Tom Lund-statuen utenfor Åråsen i juni, er endelig statuen med hode på plass igjen.

Per Mathisen, LSK

Per Mathisen, æresmedlem i LSK, nåværende styreleder i klubben.

Foto: Elin Martinsen / NRK
Frank Grønlund

Legendarisk fotballspiller, æresmedlem i LSK, for tiden adm. nestleder i klubben.

Foto: Elin Martinsen / NRK

Fredag morgen var Per Mathisen og Frank Grønlund på plass utenfor hovedinngangen til Lillestrøm Sportsklubb stadion da lastebilen med kran heiste statuen og sokkelen og satte den ned på asfalten foran hovedinngangen.

Hva syns Tom Lund selv om å være inntakt igjen? Han hilser via Per Mathisen og sier at det er fint at hodet er på plass, men han er mest glad for at LSK spiller i Tippaligaen neste år også.

– Tommy er en beskjeden fyr, sier Per Mathisen, styreleder i LSK.

Se legendariske Tom Lund-klipp nederst i artikkelen

Tom Lund følger med på laget, og satt inntil for 2 år siden i sportslig utvalg i klubben, men han ser helst kampene hjemmefra. Det er barna hans som bruker VIP-plassen på Åråsen innimellom. Og det er andre som skryter av ham.

– Tommy er en unik fotballspiller, en trollmann på banen. Og han har betydd nesten alt for at LSK har blitt den klubben den har blitt. Han løftet LSK opp i øverste divisjon, og til neste år er vi der for 40. år på rad, sier Per Mathisen.

«Steget» – veldig typisk Tommy-stil

Frank Grønlund er også på plass utenfor Åråsen fredag morgen. Han er en legendarisk fotballspiller selv, og spilte sammen med Tom Lund i Lillestrøm. Frank Grønlund var formann i Lillestrøm da statuen ble lagd for 24 år siden. Hva er så spesielt med måten Tom Lund spilte fotball på?

– Forsvareren trudde han hadde ballen, men så rykket Tommy til med det karakteriske lange steget, og dyttet ballen forbi. Og da lå ofte forsvarssplleren igjen i gresset, det var veldig typisk Tommy-stil, sier Frank Grønlund.

Selve statuen heter «Steget», er laget av Bjørn Sørvang Hansen, og den viser frem Tom Lund i selve sparket. Frank Grønlund mener Tom Lund godt kunne hatt en internasjonal karriere.

– Han var helt i særklasse hele veien, han var teknisk god, hadde tempo, han hadde alt. Ingen over og ingen ved siden. Andre har hatt større karrierer i utlandet, men det kunne Tommy også hatt hvis han hadde valgt det.

Søndag 17.00 før hjemmekampen mot Rosenborg avdukes Tom Lund-statuen utenfor Åråsen. Det står ei svær sol på fra 12 til 18, melder værvarsleren utenfor Åråsen. Og hva tror Frank Grønlund om den kampen?

– Vi kan klatre på tabellen. Det betyr noe økonomisk. Det er ingen grunn til å legga seg. Men det er klart Rosenborg har mer å spelle for. Det kan slå begge veier.

Tom Lund scorer 1-1 målet mot England på Ullevål 1981. Norge vinner til slutt kampen 2-1.

Tom Lund utligner mot England

Radiokommentator Bjørge Lillelien holder en liten tirade da Phil Neal takler Tom Lund stygt bakfra.

Tom Lund blir taklet bakfra av Phil 'Grisen' Neal

Bjørge Lilleliens berømte seierstale etter at Norge slo England 2-1 på Ullevål i 1981. Med det berømte sitatet: "You guys took a hell of a beating!"

Bjørge Lilliens berømte seierstale