Tollvesenet vil kroppsskanne flypassasjerer

Tollvesenet ønsker å innføre kroppsskannere ved norske flyplasser for å kunne ta flere narkotikasmuglere.

Innvendig smugling - montasje

– Vi ønsker oss mobile enheter som ved hjelp av ultralyd kan avgjøre om de smugler noe innvendig, sier toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse.

Foto: Tollvesenet

Tollvesenet er bekymret for økningen i det som kalles innvendig smugling. Det vil si at folk gjemmer narkotika i kroppens hulrom eller at de svelger innpakket narkotika.

Narkotika gjemt i bagasje eller festet til kroppen, blir oppdaget av narkotikahunder. Men narkotika som er gjemt inne i kroppen, er umulig for hundene å finne.

Tollvesenet mener derfor at kroppsskanning bør innføres i Norge, melder TV 2.

LES OGSÅ:

Mindre ressursbruk

– Vi ønsker oss mobile enheter som ved hjelp av ultralyd kan avgjøre om de smugler noe innvendig, sier toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse.

Bruk av slike enheter vil kunne medføre langt mindre ressursbruk enn dagens kontroller, som innebærer hjelp fra politi og helsevesen, mener Røse.

Tollvesenet har ytret ønske overfor myndighetene om å få godkjent kroppsskannere.

– Vi håper å kunne ha maskinene i drift i løpet av 2012, sier Røse.

Kreftfare?

Det er som oftest narkotika i pulverform som smugles innvendig, men blant annet på Moss lufthavn Rygge har man avslørt kurerer som også har svelget store mengder hasj .

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Moss lufthavn Rygge
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Fra før er tilsvarende maskiner i bruk ved flyplasser blant annet i Storbritannia og Nederland.

EU-kommisjonen har imidlertid stanset alle nye prøveprosjekter med bruk av slike skannere i EU, skrev Daily Mail i november.

Årsaken er at EU-kommisjonen avventer en rapport som skal vurdere hvorvidt
bruk av slike skannere kan føre til kreft. Det er ventet at EU-kommisjonen vil legge fram en konklusjon i løpet av året.