Tollerne gjorde historisk stort beslag av øl

To polske trailere fulle av smuglerøl ble stanset med to minutters mellomrom.

Øystein Børmer

Tolldirektør Øystein Børmer er fornøyd med at tollerne på Svinesund stanset nesten 45.000 liter øl som ble forsøkt smuglet inn i landet.

Foto: Stian Pedersen/NRK

Trailerne ble stanset tidlig mandag morgen og inneholdt til sammen 44.820 liter øl. Beslaget utgjør 2,58 millioner kroner i unndratte avgifter til statskassen.

– Dette er et historisk stort beslag av øl. Det er det største vi har tatt i løpet av en dag på Svinesund noensinne, sier tolldirektør Øystein Børmer til NRK.

Det er mye som tyder på at det er de samme aktørene som står bak smuglerforsøket, ifølge tollerne.

Begge trailerne er polskregistrerte, begge sjåførene er polske og ølet var emballert på samme måte. Ifølge Børmer ankom trailerne Norge med to-tre minutters mellomrom.

Politiet har overtatt etterforskningen av smuglingsforsøket.

– De to polske mennene er avhørt og varetektsfengslet i fire uker. I tillegg er det tatt beslag i trailerne, forteller Per Ivar Thomasrud i Østfold-politiet til NRK.

Historisk stort ølbeslag på Svinesund

Beslaget av øl utgjorde over 2,5 millioner kroner i unndratte avgifter til staten.

Foto: Stian Pedersen/NRK

Flere vogntog enn tidligere

Svinesund er Norges største grenseovergang. Over 1500 vogntog passerer grensa til Norge her hver eneste dag.

Tidligere har øl blitt forsøkt smuglet i personbiler og varebiler, men de siste årene har tollerne opplevd en markant økning i bruk av vogntog til ølsmugling.

Trailer var fullastet med smuglerøl

Begge de to polske trailerne er tatt i beslag av politiet.

Foto: Lars H. Pedersen / NRK

Frem til 2012 ble det i snitt tatt 1000 liter øl per beslag. Så langt i år er tallet 6000 liter. Mandagens beslag var nummer 15 og 16 på over 10.000 liter i år.

– Dette er et veldig tydelig eksempel på en trend vi dessverre ser. Vi tar mye større enkeltbeslag. Det tyder på en organisert kriminalitet som brer om seg, sier Børmer.

I april ble det stanset et vogntog med 20.000 liter øl. Det var det fjerde kjempebeslaget tollerne på Svinesund hadde gjort på tre måneder.

– Det kan være over 20.000 liter øl bare i én trailer, og vi har hatt en god del av dem i år, sier kontorsjef Per Kristian Grandahl ved Svinesund.

Så langt i år er det beslaglagt 557.000 liter øl på landsbasis, mot 566.500 liter i hele 2016.

Tolldirektør Øystein Børmer og kontorsjef Per Kristian Grandahl ved Svinesund

Tolldirektør Øystein Børmer og kontorsjef Per Kristian Grandahl ved Svinesund er godt fornøyd med å ha stanset de to polske trailerne.

Foto: Stian Pedersen/NRK

Organiserte smuglerligaer

Tolldirektøren forteller at det er betydelige summer knyttet til smugling av alkohol. Han mener det er store nettverk som står bak trailerne med øl.

– Dette er ikke amatører. Dette er profesjonelle og organiserte kriminelle nettverk, med distribusjonsnett og lagre i Norge. Vi ser at dette er en virksomhet som har fått betydelig fotfeste i Norge, sier Børmer.

Han ber folk om å tenke seg om to ganger før de kjøper smuglerøl.

– Det kan virke uskyldig med en billig sekspakning med øl, men samtidig støtter man organisert kriminalitet. I tillegg undergraver man norske arbeidsplasser, man unndrar avgifter og man tar en risiko med tanke på at man ikke vet hva disse boksene egentlig inneholder, advarer han.