Hopp til innhold

Tollerne får en høne å plukke med hanen

En i overkant frittgående hane skapte trøbbel for tollbetjentene på Svinesund.

En i overkant frittgående hane skapte problemer for tollerne på Svinesund.
Foto: Tollvesenet

Forrige uke ble en varebil tatt inn på sjekk på Svinesund tollstasjon i Halden i Østfold. Sjekken var rutinemessig, men det som deretter skjedde var alt annet enn rutine.

– Da vi åpnet bakdørene, var det en hane som hoppet ut av en eske og ut i rommet, sier Wenche Fredriksen, seksjonssjef for grensekontrollen på Svinesund, til NRK.

Hvor mange tollbetjenter må til for å fange en hane?

Høner i hagen

På videoen, som Tollvesenet selv la ut i sosiale medier, ser man at tollbetjentene må jobbe hardt for å få hanen tilbake i eska, der det også lå en høne. I en eske foran i bilen lå det en liten kylling.

– Det var litt vanskelig å få dem tilbake i bilen, men vi klarte det etter hvert, sier Fredriksen.

Wenche Fredriksen

Tollsjef Wenche Fredriksen var ikke til stede under hanejakten, men har ledd godt av klippet i ettertid.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Den norske sjåføren forklarte i ettertid at han hadde kjøpt fjærkreet på nettet i Sverige, og hadde planer om å ta dem med hjem og ha i hagen.

Ble avlivet

Selv om tollerne synes jakten på de fjærkledde var et morsomt avbrekk i hverdagen, understreker tollsjefen at det hele har en alvorlig undertone. Høns kan nemlig være smittefarlige.

– Hvis man har med levende dyr, må man ha tillatelse og fortolle disse når man krysser grensa. Dette må være i orden på forhånd og man må kjøre på rød sone, sier Fredriksen.

Historien fikk dessverre ikke en lykkelig slutt for fjærkreet. Sjåføren samtykket nemlig ikke til å betale for å sette dem i karantene før de ble importert til Norge.

– Dermed ble alle tre avlivet. Sjåføren blir politianmeldt og kan vente seg en bot, sier Fredriksen.