Hopp til innhold

Tollbeslag

 • Papegøyer og elfenben tatt i tollen

  Papegøyer, reptiler, slangeskinn og elfenben er noe av det som blir ført ulovlig inn i Norge. Nå er en rekke forsendelser stoppet i en stor, internasjonal tollaksjon. Tolletaten og Miljødirektoratet deltok i kontrollaksjonen Thunder 2022 i regi av Interpol og Verdens Tollorganisasjon. Ni forsendelser med truede arter ble stanset da både reisende, biler og postpakker ble sjekket. Handel med truede arter er strengt regulert gjennom den internasjonale miljøkonvensjonen CITES.

  – Det er importørens ansvar å kontrollere restriksjoner som kan være knyttet til varen, presiserer seniorrådgiver Elisabeth C. Nettum i Tolletaten. De som ikke har fulgt reglene, risikerer bøter eller anmeldelse.

  (NTB)

  Papegøye
  Foto: Ørn E. borgen / NTB
 • Færre beslag av seksualiserte barnedukker

  Det har vært en stor nedgang i antall beslag av seksualiserte barnedukker på Gardermoen. Det viser tall som NRK har fått fra Tolletaten.

  Dukkene har livaktig hud, store øyne, langt hår og er rundt én meter lang.

  I 2020 ble det beslaglagt 18. I fjor var tallet nede i to, og hittil i år har det blitt beslaglagt tre. Tolletaten tror økt fokus i mediene, og at flere har blitt straffet, kan ha medvirket til nedgangen.

 • Beslagla designervarer for nesten 500.000 kroner

  En mann som ankom Oslo med ferja fra København, hadde med seg dyre designervarer som han ikke hadde fortollet.

  Mannen ble stanset av tollerne da han gikk i land fra danskebåten.

  I bagasjen lå store mengder med designervarer som ikke var deklarert ved grensepassering, melder Tolletaten på Twitter.

  Nå må han ut med 140.000 kroner i toll og avgifter i tillegg til at luksusvarer, blant annet av merket Louis Vuitton, før nærmere 480.000 kroner blir beslaglagt.

  (©NTB)

  KG21N79C6YU
  Foto: Tolletaten / NTB
 • Helsekost fra truede planter stanset i tollen

  Aldri har Tolletaten gjort flere beslag enn i 2021. I alt er det 66 beslag, hvorav 15 er handel med den kinesiske urteplanten saussurea costus som er rødlistet på grunn av fare for utrydding. De 51 øvrige beslagene er kapsler eller pulver med bark fra afrikansk cherrytre, som også står i fare for å bli utryddet, men som er et populært naturmiddel ved prostataproblemer.

  Mange av beslagene skjer som følge av at stadig flere kjøper helsekost fra utlandet, fra blant annet Kina og USA, og uten tilstrekkelig dokumentasjon.

  – Å handle med slike produkter over internett medfører risiko for at du ikke får det forventede produktet. Disse kan inneholde alt annet enn den informasjonen som er oppgitt, også helsefarlige produkter, sier Tor Fredriksen i Tolletaten. (NTB)

 • Fant kokain i Oslo Havn

  Tolletaten fant nylig 50 kilo kokain ved en containerkontroll på Oslo Havn. Containeren ankom fra Sør-Amerika og kokainet var gjemt i containerens kjølesystem, melder tolletaten på Twitter.