Hopp til innhold

Tollbeslag

 • Tolletaten advarer etter beslag av livsfarlige stoffer

  – De siste månedene har årvåkne tollere gjort flere beslag av Nitazener. Nitazener er syntetiske opioider som kan være vesentlig sterkere enn fentanyl og opptil 1000 ganger mer potente enn morfin, skriver Tolletaten i en pressemelding.

  Seksjonssjef Sondre Hammerstad sier at disse stoffene er livsfarlige.

  – Vi har aldri gjort så mange beslag som det vi har gjort de siste månedene. Dette ser vi på som bekymringsfylt, sier han.

  Tolletaten skriver at nitazener er en gruppe syntetiske opioider som i dag produseres kun for illegalt rusbruk. Stoffene er svært potente selv ved lave doser og har stort misbrukspotensiale.

  – Stoffene utgjør derfor en stor risiko for overdose og overdosedødsfall, og er allerede knyttet til flere slike hendelser i Norge, skriver de i pressemeldingen.

  Tollbeslag av nitazener
  Foto: Tolletaten
 • Svenske tollere fant 100 kilo hasj nært norskegrensa

  Svenske tollere beslagla hundre kilo cannabis under en omfattende tollaksjon i grenseområdene til Norge i forrige uke. Blant annet sitter to personer i varetekt etter et større beslag i Hån, nært Ørje. Det ble også beslaglagt mindre mengder kokain, amfetamin, sprøyter og annet medisinsk utstyr.

  Aksjonen var i samarbeid med svensk politi og andre etater, og den norske tolletaten. To tusen kjøretøy ble sjekket og 2.400 promillekontroller ble gjennomført fra aksjonen startet den 25. oktober og i de fire dagene aksjonen pågikk.

  – Dette viser hva vi kan få gjort når vi samler personell og ressurser ved den norske grensa, sier operasjonsleder Martin Petersson i Tullverket.

  Svenske tollere sjekker en personbil på Svinesund.
  Foto: Tullverket / TT
 • Fant nesten 300 kilo hasj

  Det svenske tollvesenet beslagla 284 kilo hasj i Värmland i forrige uke. De tror narkotikaen var på vei til Norge. Cannabisbeslaget er det største som er gjort i Värmland, ifølge Tullverket.

  Narkotikaen ble oppdaget da tollerne kontrollerte en personbil i den svenske grensekommunen Eda den 26. september, noe som antyder at bilen skulle krysse grensa ved Magnor eller Ørje. To svenske menn er varetektsfengslet fram til 13. oktober.

  Ellers er det svenske tollvesenet sparsomme med opplysninger fram til etterforskningen er ferdig.

  Svensk tull
  Foto: Rainer Prang / NRK
 • Tolletaten har beslaglagt 385 kilo hasj

  Med hjelp av skanner og tjenestehund avdekket tollere på Svinesund 385 kilo hasj om kvelden søndag 16. april. Narkotikapartiet var skjult i en last med grønnsaker.

  Tollbeslaget er av de største hasjbeslagene gjort noensinne i Norge.

  Områdeleder Asle Farberg bekrefter at tollbeslaget er av de største hasjbeslagene noensinne i Norge. Han berømmer tollerne for godt utført tollerarbeid blant annet ved å ta ut riktig transport til utvidet tollkontroll.

 • Smuglet flere titalls millioner i betongbil – fem menn dømt for hvitvasking

  Etter tips fra norsk politi, fant svenske tollere 40 millioner gjemt i en betongbil, samt en annen lastebil. Fem menn ble tiltalt for hvitvasking, og i dag kom dommen.

  Fire tyrkiske menn er dømt til tre års fengsel. De utvises også fra Sverige. En mann bosatt i Sverige dømmes til tre år og seks måneders fengsel.

  Alle fem nektet straffskyld. To av dem har forklart at de trodde pengene skulle gå til jordskjelvofre i Tyrkia.

  Saken startet med at Oslo-politiet spanet på en av de hovedmistenkte i deres sak. I februar ble betongbilen, som var kjøpt i Norge og var på vei til Tyrkia, stoppet i en grensekontroll i en svensk havn. I betongtrommelen lå mange titalls millioner gjemt.

  Totalt 70 millioner kroner er beslaglagt etter at Oslo-politiet begynte å følge pengene til nettverk de mener har drevet med utførsel av store mengder kontanter.

  Politiet mener pengene stammer fra kriminell virksomhet. I den norske saken er 17 personer siktet, noen av dem for hvitvasking av 38 millioner kroner.