Togtrøbbel skapte kaos på Oslo S

Etter godt over en time på toget var østfoldpassasjerene tilbake til utgangspunktet.

Kaos på Oslo S

Kaos på Oslo S etter at et tog til Østfoldbyene fikk tekniske problemer.

Foto: Thomas Torjusen / Privat

Toget som gikk fra Oslo S klokka 15:01 fikk bare kjørt et lite minutt, før tekniske problemer gjorde at det stoppa i en tunnel mellom Oslo og Ljan stasjon.

Kaos på Oslo S

Hundrevis av passasjerer fikk beskjed om at de måtte finne alternativ transport hjem.

Foto: Thomas Torjusen / Privat

– Det ble rett og slett helt mørkt, og da satt vi der da, sier Thomas Torjusen som pendler mellom Oslo og Fredrikstad.

Ampert

Torjusen forteller at stemingen ombord i toget var forholdsvis god og at de fikk beskjeder, men at det straks ble mer ampert da de ble tauet tilbake til Oslo S, og fikk beskjed om at de måtte ta alternativ transport hjem.

Hva innebærer det for dere? Et annet tog?

– Jeg håper inderlig at det finnes et tog til, sier Torjusen lettere oppgitt.

Togkaos på Oslo S

Det ble rimelig amper stemning på Oslo S etterhvert, forteller Thomas Torjusen til NRK.

Foto: Thomas Torjusen / Privat

Han går av toget på Oslo S mens NRK snakker med ham. Rundt ham kan man høre stemmene fra hundrevis av togpassasjerer som lurer på hva de skal gjøre. Torjusen selv lurer mest på hva Jernbaneverket og NSB skal gjøre.

– Nå har det vært så mye feil. Dette er ikke holdbart, sier Torjusen strengt.

Buss for tog - eller ikke?

Klokken 1630 ringer Torjusen opp igjen til NRK. Passasjerene har da fått beskjed om å ta buss eller taxi, men ingen av bussene eller drosjene som står oppstilt skal til Fredrikstad.

De får beskjed om at det toget som egentlig skulle gått 15:01 skal gå likevel, men da bare med halvt togsett. Det resulterer i at mange av passasjerene, deriblant Torjusen, ikke får plass på toget.

Togkaos Oslo S

Det opprinnelige toget dro fra Oslo S 1540, men med halvt togsett.

Foto: Thomas Torjusen / Privat

– Jeg løp tilbake til toget, men da var det allerede stappfullt og jeg kom ikke med. Nå er mitt neste håp toget klokken 17, sier Torjusen.

Hva tenker du om dette?

– Jeg synes håndteringa av dette her er helt latterlig. Vi satt først en time i mørket i tunnelen og de visste vi kom tilbake, da burde de ha planlagt dette bedre, sier Thomas Torjusen til NRK.

Pressevakt, Liv Eggebø i NSB, beklager tekniske problemer på toget.

– Vi liker dette like lite som kundene våre, og har full forståelse for at mange er sinte på en slik dag. Her hos NSB trykkes det på alle knapper for å hjelpe kundene våre.

Hun medgir at togene som er satt opp, trolig ikke får plass til alle. Derfor har de nå busser på plass.

– Vi oppforderer alle til å benytte seg av annen transport hvis det lar seg gjøre, og få utgiftene tilbakebetalt av NSB i ettertid.

Hun råder spesielt passasjerer på Østfoldbanen om ta lokaltog til Moss og Ski, for der å få alternativ transport videre.

– Vi ser at dette har gitt en stor ulempe for kundene våre, og vi kan ikke annet enn å beklage, sier hun.

Toget som skulle gått mot Østfold klokken 1700 gikk ti minutter for sent.

Ifølge pressevakten til NSB har de klokken 1730 fått med de aller fleste passasjerene, men det står fortsatt noen passasjerer igjen på Oslo S, men Liv Eggebø i NSB sier det er mulig de passasjerene har valgt å vente på et annet tog, for å få sitteplass. NSB har ikke blitt bedt om hjelp fra de passasjerene.

Klokken 18:00 opplyser NSB at det ikke lenger er passasjerer som venter på tog. Trafikken går som normalt, og avgangen klokken 18:02 går med dobbelt togsett, og får med seg resten av personene.

Thomas Torjusen kom seg avgårde til slutt, med taxi fra Oslo S til Fredrikstad.