Tog kolliderte med mast

Det er full stans på Østfoldbanens østre linje mellom Tomter og Knapstad etter at et passasjertog kolliderte med en mast for kjøreledningen som hadde blåst ned.

– Ingen personer ble skadet i kollisjonen som skjedde i nærheten av Tomter stasjon, men det var en kraftig stans som sikkert opplevdes dramatisk for passasjerene, sier Gina Scholz, pressevakt i NSB.

Det var 16 passasjerer ombord på toget som var på vei fra Mysen mot Skøyen.

Kollisjonen skjedde ved halv åtte-tiden søndag morgen.

Fraktes i buss og taxi

– Flere trær har blåst over kjøreledningen i den kraftige vinden. Det har trolig ført til at masten for kjøreledningen også knakk, sier Kjell Bakken pressevakt i Jernbaneverket.

Han regner med at det vil gå langt utover dagen før strekningen er ryddet. Passasjerer skal kjøres med buss og taxi mellom Ski og Mysen fram til toglinjen er ryddet.

Omfattende arbeid

– Strømavtageren på toget er ødelagt så det kan ikke kjøre for egen maskin. Frontvinduet er knust og det er skader på togsett. Det skal komme et redningstog og berge toget. Etter det kan våre folk begynne å reparere. De må blant annet bygge ny mast, sier Bakken.

Også strekningen Aspedammen - Kornsjø i Østfold er stengt på grunn av strømmangel. Det samme er Kongsvingerbanen fra Kongsvinger til svenskegrensen. Her har trær falt over kjøreledningen.

– Det må repareres flere steder, men vi håper på at alle strekningene er ordnet til i morgen tidlig.