Toåring døde etter operasjon

En to og et halvt år gammel gutt døde i slutten av januar på Rikshospitalet etter en mandeloperasjon ved Sykehuset Østfold noen dager før.

Sykehuset Østfold

Gutten ble operert ved Sykehuset i Fredrikstad, men ble overført til Rikhospitalet der han døde.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Gutten skulle ta mandlene, men det oppsto komplikasjoner. Han ble overført fra sykehuset i Fredrikstad til Rikshospitalet, der han døde noen dager senere. Kommunikasjonsdirektør ved Sykehuset Østfold, Anne Grethe Erlandsen, beklager sterkt det som skjedde.

- Dette er en forferdelig trist hendelse som vi rutinemessig har meldt til Helsetilsynet i Østfold, forteller hun. 

Unormalt dødsfall

Rikshospitalet

Her på Rikshospitalet døde gutten få dager etter mandeloperasjonen.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Operasjonen skjedde ved sykehuset i Fredrikstad 22. januar. Den direkte dødsårsaken på Rikshospitalet er foreløpig ikke kjent. Dødsfallet ble av Rikshospitalet betegnet som unormalt, og saken er derfor meldt til Politiet.

I følge Sykehuset Østfold var det forhold ved gutten som kan ha påvirket forløpet og utfallet.

- Dette var et inngrep på en pasient som hadde flere fysiske forhold som gjør at dette ikke var en helt vanlig operasjon. Noe ut over det kan jeg ikke gå i detalj, sier Erlandsen.

Sykehuset vil ikke kommentere om det kan ha skjedd noe kritikkverdig underveis i behandlingen av gutten.

Ikke ressurser

Anne Grethe Erlandsen

Kommunikasjonsdirektør Anne Grethe Erlandsen ved Sykehuset Østfold beklager hendelsen sterkt.

Foto: MMS-foto: Lars Håkon Pedersen / NRK

Grunnen til at gutten ble overført til Rikshospitalet var at sykehuset i Fredrikstad mente de ikke hadde kompetanse til å gi den rette behandlingen.

- Vi overførte han til Rikshospitalet fordi vi ikke kunne hjelpe han slik våre ressurser er og vi ønsket å bruke den ekspertisen Rikshospitalet har, forklarer kommunikasjonsdirektøren.

De siste åra har det vært to andre alvorlige saker med barn etter mandeloperasjoner i Norge. I 2004 døde et barn etter en mandeloperasjon ved Sykehuset Namsos, og i desember 2006 fikk et barn alvorlig hjerneskade etter en mandeloperasjon ved Ringerike sykehus.