Hopp til innhold

Beredskapssenteret får to millioner

Regjeringen og samarbeidspartiene KrF og Venstre har blitt enige om å bevilge to millioner kroner over det reviderte nasjonalbudsjettet til å jobbe videre med Rygge beredskapssenter.

En dresskledd justisminister Anders Anundsen og flere andre står ved et helikopter på Rygge

BEFARING: I februar i fjor var justisminister Anders Anundsen (Frp) på besøk ved Rygge flystasjon med tanke på etablering av et beredskapssenter. Nå kommer det penger til prosjektet over revidert nasjonalbudsjett.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Vi har jo jobbet inn mot flere statsbudsjetter uten å vinne frem, og nå kom vi inn i revidert budsjett i denne runden. Nå skal vi intensivere arbeidet frem mot statsbudsjettet for 2016, og dette er jo god motivasjon i så henseende, sier Mosseordfører Tage Pettersen (H) til NRK.

Ordfører i Moss, Tage Pettersen

FORNØYD: Mosseordfører og vararepresentant på Stortinget, Tage Pettersen (H) mener de to millionene over revidert nasjonalbudsjett gir en viktig signaleffekt om at beredskapssenteret skal satses på.

Foto: NRK

Han er for tiden inne på Stortinget som vararepresentant, og var storfornøyd da hans parti sammen med Frp, KrF og Venstre fant penger til en oppstartsbevilgning til beredskapssenteret på Rygge.

– Vi har jo kommet et godt stykke, men for å ta steget videre er vi helt avhengige av at staten vil være med og bruk penger på denne typen beredskapssenter. Sånn sett er det viktig for å få en progresjon i det videre arbeidet.

– Bare å brette opp ermene

Ettersom Forsvarets virksomhet på Rygge har blitt gradvis bygget ned, har stadig flere stemmer tatt til orde for at arealene og lokalene som står ubrukt kan brukes til samtrening for nødetatene.

Stortingsrepresentant Line Henriette Hjemdal fra KrF forteller at det var hennes parti som til slutt fikk jobbet inn penger til å starte opp dette arbeidet i det reviderte nasjonalbudsjettet.

– Nå blir disse pengene bevilget, og da er det bare å brette opp ermene og starte opp mer virksomhet. Østfold politidistrikt er allerede og trener der, sykehus er og trener der. Nå kan vi få flere nødetater, mer kompetanse og samtrening, sier Hjemdal til NRK.

Line Henriette Hjemdal, KrF

SEIER: Line Henriette Hjemdal (KrF) forteller at det var hennes parti som fikk forhandlet inn penger til beredskapssenteret i det reviderte budsjettet.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

Hun mener nettopp det at lokalene og arealene ligger mer eller mindre klare til bruk på Rygge taler for at det vil komme flere og større bevilgninger til beredskapssenteret de neste årene.

– På Rygge ligger det viktig infrastruktur allerede, som kan tas i bruk kjapt. Derfor er denne bevilgningen så viktig, for vi kan bruke arealer og områder vi har slik at vi kan bli bedre på samtrening og beredskap.

Politireformen kan spille inn

I helgen fikk regjeringspartiene også med seg KrF, Venstre og Arbeiderpartiet på et flertallsforslag om den nye nærpolitireformen. Denne innebærer færre og større politidistrikter, blant annet skal Østfold og Follo slås sammen med Romerike.

Tage Pettersen mener dette er med på å styrke aksjene for Rygge beredskapssenter.

– Det kan i alle fall være med på å gjøre sannsynligheten for at vi klarer å etablere det enda større. Vi blir del av et mye større distrikt enn vi har vært tidligere, og sånn sett tror jeg også politireformen er et viktig steg på veien mot realisering av beredskapssenteret, sier han.