Drapet i Askim: Siktet mann var i området

De to mennene som er siktet for drapet på Christian Halvorsen i Askim nekter straffskyld.

Drap i Askim

Politiet rykket ut etter å ha fått melding om en livløs person i Askim søndag kveld.

Foto: Geir Olsen / NTB Scanpix

De to mennene på 49 og 32 år ble pågrepet lørdag ettermiddag og siktet for drap eller medvirkning til drap på 43 år gamle Christian Halvorsen.

Halvorsen ble funnet livløs utenfor en bolig i Askim sent forrige helg. Torsdag bekreftet politiet at 43-åringen døde av skuddskader, men de vil ikke bekrefte om drapsvåpenet er funnet.

Den 32 år gamle mannen gjennomførte søndag formiddag et tre og en halv time langt avhør med politiet. Han nekter straffskyld for forholdet, sier hans advokat John Arild Aasen til NRK.

– Han benekter at han har vært med på dette og han har gitt en plausibel forklaring om sin opplevelse av dagen. Det er tungt for ham å bære en slik siktelse mot seg, og han er redd dette kommer til å merke han for resten av livet, sier Aasen.

Reagerte på melding om fengslingsmøte

I en pressemelding fra politiet lørdag kom det frem at de to mennene fremstilles for varetekt ved Follo tingrett på mandag.

Til Smaalenenes Avis sier familiens bistandsadvokat John Christian Elden at det er uvanlig at fengslingsmøter blir bestemt så tidlig i saken.

– Det er uvanlig at de har bestemt fengslingsmøte før de har avhørt de to pågrepne. Det kan også bety at de er på riktig spor og sitter på sterke bevis, sier Elden

Advokat John Arild Aasen i Halden tingrett

Advokat John Arild Aasen sier at hans klient nekter for at han har noe med drapet på Christian Halvorsen å gjøre.

Foto: Per Øyvind Fange/NRK

Advokat John Arild Aasen sier til NRK at han «reagerte veldig» på at fengslingsmøtet var bestemt før avhørene var gjennomført.

– Det hører med til sjeldenhetene. Jeg har aldri opplevd at det har blitt varslet fengsling før avhøret er foretatt. Vi stusser over det.

Er det noe dere kommer til å følge opp?

– Ja, jeg kommer til å kontakte politiets jurist med begjæring om løslatelse allerede i dag. Men vi får se hvordan politiet stiller seg til det, sier han.

Var i området

Også den 49 år gamle mannen nekter straffskyld. Men han innrømmer å ha vært i området rundt boligen der Halvorsen ble funnet.

Mannen ble avhørt lørdag kveld, og avga da en lengre forklaring, opplyser hans forsvarer, advokat Tor Fagermo Sæter.

– Han erklærer seg uskyldig i forhold til siktelsen. Han har ingenting med den straffbare handlingen å gjøre. Men han har forståelse for at han blir hentet inn, på grunn av nærhet til tid og sted for den straffbare handlingen, sier Sæter til NRK.

Sæter forteller videre at mannen har en relasjon til den andre siktede, men vil ikke si hvor nær de står hverandre. Han sier at 49-åringen tar siktelsen tungt.

– Han er nå frihetsberøvet på andre dagen og det er klart at det går innpå han. Han ønsker å bli løslatt og samtykker ikke til varetektsfengsling, sier Sæter.

– En stor lettelse

Den drepte 43-åringens mor, Frøydis Halvorsen (74) har opplevd støtte fra både kjente og ukjente i den vanskelige tiden. Hun er glad for at så mange ønsker å vise at de bryr seg.

– Det er en stor trøst, forteller hun.

Christian Halvorsen (43) ble funnet drept utenfor sitt hjem i Askim

Det var Christian Halvorsen (43) som ble funnet drept utenfor sitt eget hjem i Askim.

Foto: Privat

Hun er glad for at politiet virker å ha gjort fremskritt i saken.

– Det er en stor lettelse at politiet nå har pågrepet noen. Jeg håper de har tatt riktige personer, sier Halvorsen.

Lørdag skrev John Christian Elden i en SMS til NRK at han så det som positivt at saken hadde en utvikling.

– Vi håper politiet er på rett spor, skrev han.

Fortsetter undersøkelsene

De siste dagene har kriminalteknikere fra Kripos gjennomført flere undersøkelser utenfor boligen.

Der har de blant annet gått gjennom hagen og gjort søk med metalldetektor.

– Etterforskningen pågår for fullt. Det gjenstår en rekke etterforskningsskritt, blant annet fortsetter vi med de tekniske undersøkelsene av avdødes bopel samt gjennomgår tips og beslag, sier politiinspektør Agnes Beate Hemiø i Øst politidistrikt.

Politiet søker med metalldetektor

Politiet har brukt metalldetektor i området hvor Halvorsen ble funnet.

Foto: Freddie Larsen