To kronprinsesser krysser grensen

Lørdag deltar kronprinsessene Mette Marit og Victoria på klimapilegrimsvandring fra Enningdalen i Halden. Sammen med blant annet biskop Atle Sommerfeldt skal de krysse grensen.

Kronprinsesse Victoria, Prins Daniel og kronprinsesse Mette Marit

Kronprinsesse Victoria og kronprinsesse Mette Marit, her sammen med prins Daniel, kommer til Enningdalen lørdag.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Klimapilegrim 2015 er en tverrkirkelig stafett som ble innledet på Svalbard i begynnelsen av juni og som skal ende opp på klimatoppmøtet i Paris i desember. Trondheim og Olavsfestdagene ble passert i slutten av juli. Sist helg passere pilegrimsferden Oslo og nå er den på vei ut av landet.

Lørdag møtes de to kronprinsessene ved grensen og den svenske kirken skal overta stafettpinnen etter den norske.

Leverer vann og klimabudskap

Biskop Atle Sommerfeldt er glad for å ha kronprinsessene med på vandringen.

– Det er en stor ære at de har sagt seg villige til å være med på denne siste etappen i Norge og den første i Sverige, sier Sommerfeldt.

Stafettpinnen er en flaske med vann, budskapet en oppfordring til verdens statsledere om å ta ansvar for de menneskeskapte klimaendringene.

– Vi er pilgrimmer i hele Europa, som gjør bot for det vi har påført av klimaendringer for hele verden. Vi ber statslederne ta ansvar for å få til en forpliktende, global avtale når de møtes i Paris i desember. Det må være en avtale som sikrer at vi når klimamålet, og som gir de fattige som rammes hardest muliget til utvikling og beskyttelse mot klimaendringene, sier biskopen.

Åpent møte i Halden

Atle Sommerfeldt

Biskop Atle Sommerfeldt skal gå sammen med kronprinsessene lørdag ettermiddag.

Foto: NRK

Lørdag formiddag er det et åpent møte i Busterudparken i Halden. Der blir det appeller ved generalsekretæren i Kirkens Nødhjelp Anne Marie Helland, biskop Atle Sommerfeldt i Borg, Haldens ordfører Thor Edquist, leder i Norges Kristne Råd Knut Refsdal og biskop i Göteborg stift, Pär Eckerdal.

Lørdag ettermiddag fortsetter pilegrimsvandringen fra Søndre Enningdalen kirke, via Elgåfossen over grensen til Sverige. Det er denne etappen de to kronprinsessene deltar på. Biskopene Sommerfeldt og Eckerdal leder vandringen over grensen.

Kronprinsessene deltar på høymesse i Strömstad kirke lørdag kveld.

Enningdalen kapell, Halden

Den siste etappen av pilegrimsvandringen starter fra Søndre Enningdalen kirke i Halden lørdag ettermiddag.

Foto: Rainer Prang / NRK