Hopp til innhold

- Hatet florerer fortsatt

To år etter terroren er arbeiderpartipolitiker Vegard Grøslie Wennesland urolig over at hatretorikken lever i beste velgående.

Vegard Wennesland

Vegard Grøslie Wennesland overlevde Utøya-massakeren for to år siden. Nå står han på Arbeiderpartiets stortingsliste.

Foto: NRK

Vi må være utålmodige for å minske hat og rasismeretorikk i samfunnet. Det mener Vegard Grøslie Wennesland.

Han overlevde massakeren på Utøya, og ble leder for Oslo AUF etter 22.juli. Nå står han på stortingslista til Oslo Arbeiderparti.

– Jeg synes det er urovekkende at mye av den samme retorikken og hatet vi så florerte på nettet overfor minoriterer og særlig muslimer pågår fortsatt. Jeg hadde håpet at det ville dempes eller at man fikk en mer ordentlig debatt. Jeg synes er det like ille eller verre enn før.

Det er unge politikeres ansvar å ikke gi seg, mener Wennesland.

– Vi er de som skal være utålmodige, som aldri får nok, enten det er vanlig politiske krav overfor våre moderpartier eller andre. Det handler å minne om at kampen mot rasisme og hatretorikk ikke er en kamp man vinner en gang og så er den over. Det er noe man må ha fokus på hele tiden. Den retorikken har ikke lagt seg etter 22. juli 2011. Det er noe som lever i beste velgående i Europa og i Norge.

Ap-politiker og styreleder i organisasjonen Hvite Busser, Rune Gerhardsen sier til Dagsavisen at Regjeringen har gjort for lite i det holdningsskapende arbeidet i skolen etter 22. juli-terroren. Gerhardsen sier at de har anbefalt departementet å inkludere holdningstiltak. Han mener blant annet at alle ungdommer burde få muligheten til å besøke en konsentrasjonsleir.

– Det overrasket og skuffet meg at beredskapsmeldingen ikke inneholdt noen forslag som var rettet mot arbeidet med holdninger, sier Gerhardsen til NRK.

To år siden

I dag er det to år siden terroren rammet Norge.

- Denne dagen her er en av flere merkedager som vi må gjennom. Det er på en måte tungt, og samtidig fint å sakte, men sikkert komme seg videre. Jeg håper og tror det vil gå bedre og bedre. Det tar tid, men det går absolutt i riktig retning, sier Wennesland.

Selv finner han god støtte i venner, familie, kjæreste og kolleger.

– Man hadde ikke klart seg hadde det ikke vært for dem.

I dag, to år etter, skal Wennesland ta det rolig og slappe av med sine nærmeste, men han skal avlegge domkirken et besøk.

Minnemarkeringer

I dag er det minnemarkering klokken 10 i regjeringskvartalet to år etter terroren som tok livet av 77 mennesker. Det blir kransenedleggelse og statsminister Jens Stoltenberg skal holde tale.

Klokken 12 er det minnegudstjeneste i Oslo domkirke der blant annet kronprinsparet skal delta.

Klokken 14 holder AUF minnemarkering på Thorbjørn-kaia på landsiden. Statsminister Jens Stoltenberg taler og legger ned krans. En time senere er det minnemarkering på Utøya. Arrangementet er ikke offentlig.