Hopp til innhold

Tjener millioner på falske jakker

Politiet og skatteetaten varsler kamp mot nettsvindlere. Kopier av dyre jakker selges i stor stil på internett og man kan spare tusenvis av kroner på å handle falske varer.

Canada Goose dunjakke

Disse jakkene fra Canada Goose er populære vinterjakker. Nå blir de solgt for en billig penge på nettet.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

Dunjakka fra Canada Goose er uhyre populær når det nærmer seg vinter i Norge. Noen er villige til å betale tusenvis av kroner for jakka, men noen prøver å få den til en billigere penge.

Forskjellen på ekte og falsk vare er nesten fem tusen kroner. Den store prisforskjellen gjør at mange vil kjøpe og selge på internett. Der kan du få kopier, men mange vet ikke at de kjøper et dårligere produkt.

– Man ser det først og fremst på pelsen. I de originale blir det brukt pels fra prærieulv, men på de falske blir det ofte brukt hund. Da blir pelsen litt pistrete og fargen blir annerledes, sier Ann Kristin Aune Viken ved Ferner Jacobsen.

Politiet samarbeider med skatteetaten

Politioverbetjent Jan Ekeberg ved Sentral etterforsking- og utlendingsenhet.

Jan Ekeberg ved Sentral etterforsking- og utlendingsenhet samarbeider med skatteetaten for å få en slutt på nettsalget.

Foto: Bjørn Ruud/NRK

I Fredrikstad er to menn siktet for å ha tjent over tre millioner kroner på selge kopier av falske merkeklær på internett.

– Vi har hatt et samarbeid med skatteetaten hvor vi blant annet har gjennomført en ransaking hjemme hos to personer. De er siktet for bokføringsbrudd og ikke ha skattet av det de har tjent på salget, sier politioverbetjent Jan Ekeberg ved Sentral etterforsking- og utlendingsenhet.

Les også:

I kjølvannet av saken fra Fredrikstad, kom det inn ytterligere tre lignende anmeldelser. Nå vil politiet jakte på flere svindlere i samarbeid med skatteetaten.

– Skatteetaten tar med seg sin kunnskap inn i etterforskningen og kan bidra med det underveis ettersom vi foretar andre etterforskningsskritt, sier Ekeberg.

– Folk blir fortvilet

Skatteetaten tror at fokus på ulovlig netthandel og unndragelse av skatt og merverdiavgift vil gi flere anmeldelser. De følger flere aktører tett, det sier direktør i Skatt Øst, Nina Schanke Funnemark.

– Vi har en landsdekkende satsing der vi har fokus på netthandel. Vi følger med og observerer på nettet. I tillegg gjennomfører vi kontrollhandlinger i forhold til å vurdere om ting er oppgitt på riktig måte, om det er næringsdrivende som er registrert i riktige registre og om det er svart omsetning.

Og har man først katta i sekken, så er det butikkene som får høre det.

– Folk blir jo litt fortvilet, men nå er vel de fleste opplyst om at mye av det som finnes på internett ikke er ekte. Det er vel enkelt å gå for disse varene fordi de er rimeligere, sier Aune Viken.

Ann Kristin Aune Viken ved Ferner Jacobsen i Fredrikstad

Ann Kristin Aune Viken ved Ferner Jacobsen mener at det er store forskjeller på originale og falske jakker.

Foto: Bjørn Ruud/NRK