Hopp til innhold

TIX inviterer til digitalt landstreff: Russen «løper ut» i egen stue i kveld

Russefeiringen for årets avgangselever skulle startet i natt. Artisten TIX ber russen bytte ut rulling og russedåp med små grupper og digitalt landstreff.

Russepresident for Oslo og Viken-russen, Johann Schwenke Rief før Landstreff Tix i Fredrikstad.

RUSSEDRESSEN PÅ, MEN: Russepresident Johann Schwenke Rief besøker studioet hvor TIX skal arrangere landstreff. Han tror mange russ kommer til å ta kveldens feiring foran pc-en.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Natt til 1. mai er tradisjonelt en stor festdag for russen. Tusenvis av ungdom i røde, blå, grønne og svarte dresser skulle offisielt ha sprunget ut og startet russetiden for fullt.

Men koronaviruset legger en stor demper på årets feiring. Folkehelseinstituttet anbefaler fremdeles at man ikke bør treffes i grupper på flere enn fem personer

– Dette er kjipt for hele Norge, men akkurat russen kjenner nok litt ekstra på det. Det er skikkelig, skikkelig trist, sier artist Andreas Haukeland, bedre kjent som «TIX».

Han ble for alvor kjent gjennom grove russelåttekster, men har de siste årene hatt flere hits som har toppet de norske listene, senest med korona-låten «Karantene».

Andreas "Tix" Haukeland

«TIX» håper russen følger myndighetenes råd og holder seg hjemme.

Foto: Fredrik Hagen / Fredrik Hagen

Haukeland har likevel holdt på imaget som russeartist. Nå ber han russen om å følge myndighetenes retningslinjer og holde seg mest mulig hjemme.

– Jeg skjønner at dette er vanskelig for russen, men vi får liksom ikke gjort noe med det.

Arrangerer «Landstreff»

Alle store russearrangement er avlyst. Men Haukeland vil at russen likevel skal få kjenne på følelsen av å være på russetreff og arrangerer derfor et gratis digitalt treff torsdag kveld.

Den tre timer lange konserten skal sendes fra et studio i Fredrikstad. Det blir spesielt også for ham, som pleier å stå på scenen foran tusenvis av glade ungdommer.

Stefan Mc Dowell, medeier i Aim Studios, før Landstreff Tix i Fredrikstad.

I Fredrikstad rigges det til før kveldens digitale landstreff. Stefan Mc Dowell er medeier i Aim Studios, som står for produksjonen.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

– Det blir litt spesielt, men jeg skal ikke være helt alene. Jeg får besøk av hele landets russ og sikkert veldig mange som ikke er russ også, sier Haukeland.

I hovedstadsområdet har russen utsatt deler av russetiden til i sommer. De planlegger at «rullingen» starter først 16. juni.

– Det er selvfølgelig kjipt at vi i det hele tatt må sette opp et digitalt landstreff. Det hadde naturligvis vært mer morsomt å kunne møte opp på et vanlig landstreff. Men vi gjør det beste ut av situasjonen, sier president i organisasjonen Russens hovedstyre for Oslo og Viken, Johann Schwenke Rief.

«Facetime-fylla» og egen russebil

Han forteller at russen er bevisst på sitt ansvar om å ikke samles.

– Vi får holde oss sammen i grupper på fem eller ha Facetime-fylla. Det forventes over 15.000 seere på landstreffet til et hvert tidspunkt, forteller Rief.

Viktor, Simen, Eirik, Vebjørn og Sindre foran russebilen Armageddon 2020.

Planene for russebilen var store, men da koronakrisen kom bestemte guttene på Armageddon 2020 seg for å avbestille kunstneren som skulle dekorere bilen. Nå skal de selv male den før feiringen startet for fullt fredag.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

I Østfold startet russetiden for en uke siden. Selv om de ikke kan dra på store treff og være samlet i store grupper, prøver guttene på russebilen Armageddon 2020 å gjøre det beste ut av situasjonen.

– Det er klart det er synd, men vi må følge retningslinjene, sier Viktor Talgø Syvertsen.

– Vi prøver å unngå veldig store forsamlinger og holde oss for oss selv, følger Eirik Dahlen Fjellgaard opp.

Guttene holder russefeiringen inne i bilen.

– Å gå glipp av landstreffene er kanskje det verste. Vi hadde leid store hotellrom og skulle kose oss, alle gutta, sier Fjellgaard.

– Men vi er heldige oppi det her. Vi har gjennom hele planleggingen hatt en slags liten russetid, vi føler at vi har fått noe ut av dette. I hvert fall veldig godt samhold, sier Vebjørn Nyvoll.

Herman Flesvigs karakter Preben Lohrengren viser hvordan man kan feire russetiden uten å bli smittet av korona.

Herman Flesvigs karakter Preben Lohrengren viser hvordan man kan feire russetiden uten å bli smittet av korona.