Gal tiur til angrep igjen

Husker du historien om tiuren som gikk til angrep på en bil? Tiuren er i farta igjen, men denne historien er hakket mer dramatisk.

En tiur har gått til angrep på flere biler og motorsykler i Kongsberg

Tiuren gjør det den kan for å forsvare terrenget sitt.

I forrige uke fortalte NRK om Rune Morten Fossberget som ble angrepet av en tiur mens han kjørte bil.

Ved en bom på en skogsbilvei på Åssida i Sandsvær utenfor Kongsberg, hoppet tiuren opp panseret på bilen og ga seg til å hakke i frontruta. Men det var ikke siste gangen tiuren var på krigsstien.

Per Bjørn Hardangen fra Kongsberg kjørte på den samme skogsbilveien på sin motorsykkel, en Honda Africa Twin. Og ved den samme bommen dukka bomvokteren opp, den ikke helt vennligsinnede tiuren.

Det er bare det at du sitter litt mer utsatt til på en motorsykkel enn du gjør i en bil.

Først hakket tiuren i eksospotta på motorsykkelen, deretter beit han hull i den tykke motorsykkelbuksa til føreren, men det var heller ikke nok.

Moro – i starten

Per Bjørn Hardangen

Per Bjørn Hardangen kom seg trygt hjem etter angrepet.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Per Bjørn stanset motorsykkelen, fisket fram mobilen og begynte å filme.

– Det var jo moro å se en tiur i fullt spill på kloss hold, i alle fall i begynnelsen, ler Per Bjørn Hardangen. Han ler nå, men det utvikla seg til blodig alvor.

Tiuren var i spillhumør og kretset rundt motorsykkelen med halen i flott vifteform, fuglen gjorde ikke tegn til å være redd hverken for motorsykkelen eller føreren. Tvert imot, den kom nærmere og nærmere.

Hakka i eksospotta

– Det virka som den begynte å bli aggressiv, og plutselig hakka den i eksospotta på motorsykkelen. Først en gang og så igjen, forteller Per Bjørn. Han begynte å bli litt smånervøs for hva fuglen kunne finne på, og han visste ikke ordet av det før fuglen hoppet opp og beit ham i låret, tvers igjennom motorsykkelbuksa.

– Det var såpass at jeg begynte å blø litt, forteller Per Bjørn som blei ganske skrekkslagen av oppførselen til tiuren.

Etter to slike angrep tenkte han at nok er nok.

Satte seg på hjelmen

– Jeg starta opp og kjørte av gårde i sakte fart. Da jeg kikka bakover et øyeblikk så jeg at tiuren kom løpende etter på bakken. Jeg hadde vel kjørt rundt 60 meter da noe plutselig slo ned i hodet på meg. Tiuren hadde tatt av fra bakken, den tok meg igjen og landa på hjelmen min, forteller Per Bjørn som fikk sitt livs sjokk.

Men tiuren fikk ikke fotfeste på den glatte hjelmen og falt av med en gang. Og siden har ikke Per Bjørn sett noe mer til den frekke passasjeren.

Ikke ukjent fenomen

Fenomenet med tiur og noen ganger også orrfugl som er aggressive og ikke skyr mennesker er ikke ukjent.

– Tiuren ønsker å markere terreng eller forsvare sin egen posisjon, forklarte naturfotograf Arne Nævra etter angrepet på bilen til Rune Morten Fossberget.

– Hvis den føler seg truet, vil den vise det, sier Nævra.

Tiuren kan opptre såpass dominant at andre dyr også skygger banen.

Amatøropptak av en amorøs tiur.
Video: Rune Morten Fossberget.

Slik oppførte tiuren seg forrige gang han var i medienes søkelys.