Hopp til innhold

Tipsene strømmer inn i Therese-saken

TV-dokumentaren «Jenta som forsvant» har ført til ny interesse for hva som egentlig skjedde med ni år gamle Therese Johannessen som forsvant fra Fjell i Drammen i 1988.

Therese Johannessen

Politiet har i alle år fått tips i Therese-saken, men flere enn normalt etter at dokumentarserien startet på TV.

Foto: Privat

– Det er mange som har kontaktet politiet etter å ha sett de første delene av dokumentaren.

Det sier politiadvokat Jarle Vist.

Politiadvokat Jarle Vist

Politiadvokat Jarle Vist tror noen vet hva som har skjedd med Therese Johannessen.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

– Det har kommet inn en god del tips, cirka 20–30 etter at TV-serien startet. Vi har jo fått tips i denne saken i alle år, men vi er ikke vant til å få inn så mange, sier Vist.

Han er forberedt på at tipsene vil fortsette å komme inn etter hvert som folk får sett alle episodene av dokumentaren.

Takknemlig for engasjementet

Thereses mor, Inger Lise Johannessen, har et håp om ar dokumentaren fører til at politiet får tips det kan jobbes videre med.

Bistandsadvokat Vibeke Gjone Bille

Vibeke Gjone Bille er bistandsadvokat for Inger Lise Johannessen.

Foto: Erlend Dalhaug Daae / NRK

– Det har hun absolutt, sier hennes bistandsadvokat, Vibeke Gjone Bille.

– Hun er takknemlig for det engasjementet som er vist i kjølvannet av denne dokumentaren. Og hun håper at de opplysningene som kommer nå er av en sånn art at det er noe politiet kan jobbe videre med, sier Bille.

– Hun var ei grom lita jente

En av dem som medvirket i TV-dokumentaren, er Nils Einar Stablum, mangeårig borettslagsleder på Fjell, der han har bodd siden 1977.

Stablum er fremdeles på hils med alle i bydelen, og han husker godt den vesle jenta som bodde med familien sin i naboblokka i Lauritz Hervigs vei.

– Alle kjente Therese her oppe. Hun var sånn ei lita, blid jente. Hvis vi var borte på fyrsentralen og sto og snakka litt der, så hendte det vi så henne gjennom vinduet. Da gikk hun opp til kiosken og vinka og smilte til oss. Det var ei grom, lita jente sier Stablum med klump i halsen.

Nils Einar Stablum har bodd på Fjell siden 1977

Nils Einar Stablum sier mange har ringt ham etter å ha sett NRK-dokumentaren om Therese Johannessen.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Mange har ringt ham

Det er fremdeles mange som har tillit til den gamle borettslagslederen, og det har kommet en del telefoner etter at NRK begynte å sende dokumentaren.

Han forteller at det er mange som trenger noen å prate med, og at dokumentaren har revet opp i gamle sår hos folk. Stablum vet bedre enn de fleste hvor opprivende den vesle jentas forsvinning var for nærmiljøet på Fjell.

– Det har sånn sett vært mest triste telefonsamtaler, og ikke noen tips av den typen jeg kan gå til politiet med. Det har kommet opp noen navn som har vært nevnt før, og som jeg vet politiet har fått for lenge siden. Nå håper jeg bare at denne dokumentaren river og sliter litt i noen som vet noe om forsvinningen også.

– Hvis det er noen som vet noe, og det er jeg helt sikker på at det er, så synes jeg det er på tide at de letter sitt hjerte. De kan godt ringe til meg. «Ring'n Nils», så blir vi ferdig med denne triste saken en gang for alle, sier Fjell-veteranen.

Therese Johannessen bodde i Lauritz Hervigs vei 74, til høyre i bildet. Til venstre, i nummer 82, bor Nils Einar Stablum.

Therese Johannessen bodde i Lauritz Hervigs vei 74, til høyre i bildet. Nils Einar Stablum bor fremdeles i nummer 82, til venstre.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Politiet tror noen vet

De mange henvendelsene politiet har fått i saken, inneholder så langt lite nytt, forklarer Jarle Vist.

– Det går mye på ting som vi har fått inn tidligere, observasjoner av biler og så videre. Mange har vært i kontakt med politiet tidligere, og vil gjerne forsikre seg om at deres tips er vurdert.

– Er det mulig at noen vet hva som har skjedd?

– Det vil jeg tro.

– Hva skal til for at politiet begynner å gjøre nye undersøkelser i saken?

– Det må komme inn tips som er mer konkrete enn de som har kommet inn til nå.

En jente forsvinner. En mor fortviler. Politiet står uten spor. Hele Norge fulgte saken da 9 år gamle Therese Johannessen forsvant fra Fjell i Drammen i 1988.

En jente forsvinner. En mor fortviler. Politiet står uten spor. Hele Norge fulgte saken da 9 år gamle Therese Johannessen forsvant fra Fjell i Drammen i 1988.