– Jeg tror at særlig vi som bor i Oslo, noen ganger glemmer hvor utrolig mye spennende det er å gjøre i Oslo. Høstferie i Oslo er en kjempemulighet til å bli enda bedre kjent med byen sin.
Det sier Synne Myhre, leder for vertskap og salg i Visit Oslo.
Det er vanskelig å finne noen som er mer entusiastisk på byens vegne.
Her er hennes og våre tips. Vi skal begynne med godværstipsene.
– Det er masse spennede å gjøre ute. Mye av det koster heller ikke så mye, for man kan ikke betale for alt man skal gjøre, sier Myhre. Noe er til og med gratis.
Stovnertårnet
En spennende og ganske ny attraksjon litt utenfor bykjernen er Stovnertårnet.
– Det kan være et utsiktspunkt, en attraksjon i seg selv, det er et spennende byggverk og et spennende sted å ta bilder fra.
Stovnertårnet er Norges lengste tårn og er laget slik at alle kan komme seg opp.
Foto: Fredrik Hagen / NTBHavnepromenaden, Marka og parker med høstfarger
Hvis vi skal tro værmeldingen på Yr.no, kommer det til å være ganske bra vær i høstferieuka i Oslo. Med andre ord, bruk tiden ut.
– Havnepromenaden kan du gå fra Bygdøy og langs hele fjordkanten, inn i byen og ut mot Bjørvika og Sørenga, sier Myhre.
Mulighetene er mange: Frognerparken, Botanisk hage, Ekebergparken og den ganske nye Klosterenga park. Glem heller ikke Torshovparken og Kongeskogen på Bygdøy, eller hva med den lille bortgjemte parken som rett og slett heter «Dette er et fint sted»?
En fin liste over mange parker og grøntområder finner du på kommunes oversikt.
Kort tur i byen eller kort tur i Marka? Vettakollen ligger bare en drøy kilometer fra T-banestasjonen med samme navn. Følg skilt og blåmerking og sjekk gjerne kartet på UT.no.
Foto: Nina Didriksen / NRKVil du på en litt lengre tur? Oslo er omgitt av skog. Den har navn som Nordmarka, Østmarka og Lillomarka avhengig av i hvilken retning du drar. Spør en lokalkjent eller sjekk på UT.no (men du trenger antagelig mer tid enn den ene høstferieuka).
Munchs musehull og andre museer
Oslo og områdene rundt har mange museer. Munchmuseet er et av de nyeste, der det troner nede ved Oslofjorden i Bjørvika. Der kan små (og store) utforske musehull fra Ekely og kikkehull i veggen. Munchmuseet har også sin egen sjekkliste for besøk med barn.
Norsk Folkemuseum på Bygdøy byr på eventyrstund, lefsebakst og spikking for de små - eller en tur i smia. Du kan også møte firbente med pels.
Sånn vokser potetene. På Norsk Folkemuseum kan du være med på Barnas Høstfestival.
Foto: Norsk FolkemuseumTeknisk Museum på Kjelsås er stedet for de klåfingrede. I høstferien har de til og med egen Lego-festival for alle lekelystne og kreative sjeler.
Drømmer du om din egen ekspedisjon? På Kon Tiki-museet på Bygdøy kan store og små hente inspirasjon fra Thor Heyerdahls berømte og mindre kjente flåteferder og ekspedisjoner. Mange av utstillingene er tilrettelagt for barn.
Klappe dyr?
Mange barn elsker dyr. På Sørli besøksgård ved Nøklevann i Østmarka i Oslo kan du se kaniner, høns, sauer og gris. Dere kan slå dere ned på benker og bord på tunet, og ofte er det fyr på bålpanna.
Også på Bogstad gård i Sørkedalen i Oslo kan du se store og små dyr: kyr, hester, griser, sauer, geiter, kaniner og høns holder til på og rundt den kommunale besøksgården.
Bål eller bolle?
En tur i skogen er en koselig måte å være sammen på. Ta med noe godt å spise og litt ved, så kan dere lage et bål. Kanskje kan dere varme vann til kakaoen i en kjele på bålet? Får dere lyst på noe annet enn egen matpakke er det mange serveringssteder i Oslomarka som har åpent.
Sandbakken i Østmarka har åpent i høstferien.
Foto: Nina Didriksen / NRKKlyving og spikking
På Grorud ved Badedammen og ved Skullerudstua kan du være med på hinderløype, klyving, klatring, natursti og bål sammen med instruktører fra Skiforeningen. Aktivitetsdagene er gratis og åpne for alle. Her er det lov å bli skitten, ifølge foreningen.
Bamsetur
Mange små vil gjerne ha med seg sin myke følgesvenn ut. Pakk sekken med litt mat, drikke og klær og ikke minst: Bamse på toppen. I høstferieuka kan du også være med på en tur med erfarne turledere fra DNT Oslo og omegn.
Foreningen har også andre forslag til ting å gjøre i høstferien.
Også bamse kan være med på tur. Disse er med i teltet.
Foto: Ksenia Novikova / NRKGeocaching og stolpejakt
Liker du å lete opp mer eller mindre skjulte punkter og kanskje bli ledet rundt til ukjente steder? Da kan du laste ned appene for stolpejakten og geocaching. Det er masse stolper og cacher både i byen og i skogen rundt. Ikke koster det noe, heller.
Stolpejakt er spennende for både store og små. Du finner stolper i hele landet.
Foto: Juliane Kravik / NRK
Skogsbad
Et skogsbad er ukjent for de fleste. Det handler om å roe ned i naturen, observere. Det finnes guider du kan gå med, men du kan også gjøre det selv. Her kan du lese mer, og dette er én måte å gjøre det på:
- Pust dypt og legg merke til luktene rundt deg
- Lukt på blomster, mose, bark og det som vokser rundt deg
- Stå stille og lytt til naturen
- Velg en liten ting, et blad eller en maur, som du studerer inngående
- Betrakt trærne, legge merke til hvordan de beveger seg
Skogen kan være mystisk. Ta deg tid til å utforske.
Foto: André Fagernæs-HåkerRedd for å mislykkes?
Mange har store forventninger til ferien. Hvordan kan du «please» alle? NRK har tidligere spurt en ekspert om gode råd og her er noen av dem:
- Se behovene. Noen vil leke, mens andre kanskje trenger å kjede seg
- Alle må få oppfylt noen av ønskene sine
- Ta dere tid til å roe ned
- Ikke få panikk når enkelte dager ikke blir som dere tenkte dere
Lykke til og god ferie!