– Ba meg gjøre det slutt med henne

DRAMMEN (NRK): Per Gunnar Asheim ringte til konas nye venn og ba ham gjøre det slutt, men forholdet fortsatte.

Vitneboks

Den drapstiltalte kvinnens nye venn forklarte seg fra vitneboksen i Drammen tingrett tirsdag.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

I vitneboksen i Drammen tingrett sitter elskeren til den drapstiltalte Tranbykvinnen. De to møttes i 2009 og innledet et kjæresteforhold. Dette fikk Per Gunnar Asheim vite om og ringte flere ganger til mannen.

– Han ba meg om å gjøre det slutt med henne. Noen ganger var han høflig, andre ganger var han mer opprørt. Jeg fikk et godt inntrykk av han, forteller mannen som omtaler seg selv som en svært nær venn av tiltalte.

Utbrent bil i drapssaken i Tranby i Lier

Per Gunnar Asheim ble funnet død i denne utbrente bilen på Tranby i Lier i mars 2013.

Forholdet ble ikke avsluttet. Tiltalte var ofte i Bergen i hans leilighet, eller han bodde på hotell i Drammen for å være sammen med henne. Sammen reiste de på flere utenlandsturer til Paris, Polen og Barcelona.

– Vi tok også med hennes barn på tur til København. Det mislikte Per Gunnar sterkt.

– Intelligent og hjertevarm

På oppfordring fra statsadvokat Trude Elisabeth Sparre om å beskrive den 53 år gamle kvinnen på tiltalebenken, svarer han:

– Jeg kjenner ikke igjen beskrivelsene av henne i avisene. Jeg har sjeldent opplevd henne sint. Hun er egentlig ganske rolig. Hun er intelligent, hjertevarm og har en omtanke for andre.

Hadde framtidsplaner

Mannen har bakgrunn som advokat og ga henne råd om skilsmissen og barnefordelingssaken.

De hadde planer om å flytte sammen og var på flere visninger i Norge og i Frankrike. Planen var å kjøpe et hus i Frankrike og starte Bed & breakfast-virksomhet.

– Kunne ikke tro at det var sant

Den 27. mars 2013 var siste gang han snakket med 53-åringen. Da ringte hun og var sint fordi ektemannen hadde tatt bilen hennes. Senere fikk han vite at Asheim var død og at hun var siktet for drap.

– Jeg kunne ikke tro at det var sant. Det var så virkelighetsfjernt at jeg ikke kunne tro det. Jeg mente at hun måtte vært utsatt for noe hun var uskyldig i og husker jeg lanserte i politiavhør at det kunne være en ukjent gjerningsmann, sier han.

– Jeg tror ikke hun var tom for følelser overfor Per Gunnar. Jeg tror hun husket det gode de hadde hatt sammen og at de fortsatt hadde følelser for hverandre.