Tiltalte nekter for å ha drept Sigrid

OSLO TINGRETT (NRK.no): Den drapstiltale svarte kort «nei» på spørsmålet om han har bortført og drept Sigrid Giskegjerde Schjetne (16).

Tiltalte i Sigrid-saken i retten

I RETTEN: Den tiltalte 38-åringen sammen med advokatfullmektig Ida Andenæs.

Foto: Oyvind Bye Skille / NRK

Sigrid Giskegjerde Schjetne

Sigrid Giskegjerde Schjetne slik familie og venner kjenner henne. I august 2012 forsvant hun, før hun nesten en måned senere ble funnet drept.

Foto: Privat / NTB scanpix

Saken startet mandag 09.40 i sal 250 i Oslo tingrett.

Da hadde rettens aktører, de pårørende, tilhørere og et enormt presseoppbud ventet i 40 minutter på den forsinkede fangetransporten fra Halden fengsel.

En 38 år gammel mann fra Sunnmøre står tiltalt for å ha bortført, drept og skjult Sigrid Giskegjerde Schjetne.

Tingrettsdommer Ingmar Nestor Nilsen startet med å presentere rettens aktører, og tiltalte svarte at navn og fødselsdato er korrekt og at han var uføretrygdet i forkant av pågripelsen i fjor høst.

Deretter leste aktor Nina Prebe opp den svært alvorlige tiltalen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Deler av opplesningen av tiltalen

NETT-TV: Her leser statsadvokat Nina Prebe opp tiltalten. Deler av opplesningen er utelatt.

Der står det at 38-åringen bortførte Sigrid fra området ved Østensjø Kanvas-barnehage rundt klokken 00.17 natt til 5. august, og at han fraktet henne til en låve på Bryn.

«Mens Sigrid Giskegjerde Schjetne befant seg her, slo han henne flere ganger og/eller utsatte henne for annen voldsanvendelse, og herunder drepte han henne på en måte som ikke lar seg fastslå nærmere. Drapet ble begått for å skjule bortføringen og innesperringen», står det i tiltalen.

Siden aktor ikke tiltaler 38-åringen som strafferettslig tilregnelig, ble han ikke spurt om skyldspørsmålet, men om å ta stilling til følgende spørsmål:

– Har du foretatt de handlinger som er nærmere beskrevet i tiltalebeslutningen? spurte tingrettsdommer Ingmar Nestor Nilsen.

– Nei, svarte 38-åringen fra Sunnmøre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Familien til Sigrid Giskegjerde Schjetne sammen med Stabell i retten

Moren og faren til Sigrid Giskegjerde Schjetne sitter sammen med sin bistandsadvokat Harald Stabell i retten. Plassen deres er rett overfor den tiltalte på andre siden av rommet.

Foto: Øyvind Bye Skille

Aktor: – Alle foreldres mareritt

Nina Prebe

Statsadvokat Nina Prebe forteller om en alvorlig sak der en ung jente ble fratatt livet.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Aktor har tidligere sagt til NRK at spørsmålet om tiltalte er tilregnelig eller ikke kan endre seg i løpet av rettssaken.

Aktor i saken mener forbrytelsen er svært alvorlig, og holder døren åpen for lovens strengeste straff.

– Denne saken er alle foreldres verste mareritt, sa aktor og statsadvokat Nina Prebe før saken startet i Oslo tingrett.

Det var i august 2012 at Sigrid Giskegjerde Schjetne ble meldt savnet etter å ha sporløst forsvunnet på vei hjem fra en venninne på Østensjø i Oslo. En omfattende leteaksjon ble satt i gang og svært mange engasjerte seg.

3. september ble hun funnet drept, og det var klart at en uskyldig 16 år gammel jente hadde blitt utsatt for et drap. Omtrent samtidig ble to personer pågrepet – én av dem står nå tiltalt for drapet.

Tiltalen er svært alvorlig og sier at en 38 år gammel mann skal ha bortført og drept jenta.

– Alle drapssaker er alvorlige, og særlig for den som rammes. Det som kanskje gjør denne saken særlig alvorlig, er at det er snakk om en ung og frisk 16-åring som blir et tilfeldig offer for svært alvorlige kriminelle handlinger, sier statsadvokat Prebe til NRK.

Alvorlig tiltale

Mannen er tiltalt etter to paragrafer i straffeloven:

  • § 223 frihetsberøvelse
    Politiet mener at han bortførte Sigrid Giskegjerde Schjetne fra området ved Østensjø Kanvas barnehage
  • § 233 drap
    Politiet mener han brukte vold mot henne, drepte henne og så forsøkte å skjule kroppen hennes
Kriminalteknikere i Sigrid-saken ved låve på Bryn

Krimteknikere undersøkte åstedet i en låve på Bryn i Oslo.

Foto: Gunn Evy Auestad / NRK

Det var en svært omfattende politietterforskning som ble satt i gang etter at jenta forsvant.

Politiet fikk blant annet inn svært mange tips, og over lang tid hadde mange etterforskere engasjert i saken som opprørte folk over hele landet.

Kan få lovens strengeste straff

Mannen som nå står tiltalt har en historie med psykisk sykdom, og dermed har tilregnelighet blitt et tema.

Tre rettspsykiatrisk sakkyndige har vurdert mannen, men de tre er ikke enige. Derfor har de levert en rapport som gir uttrykk for uenighet om tilregneligheten.

Les også: Uenige om tilregnelighet
Les også: Advarte politiet om at han var syk og farlig

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sakkyndige

DE SAKKYNDIGE: Psykiatrispesialistene (fra venstre) Andreas Eirik Hamnes og Kjersti Narud og nevropsykolog Anne Lill Ørbeck er uenige om tiltalte er tilregnelig eller ikke.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Aktoratet har på grunn av denne tvilen tatt ut tiltale på utilregnelighet og overføring til tvungent psykisk helsevern.

Statsadvokat Nina Prebe sier at de likevel holder døren åpen for lovens strengeste straff.

– Det fremgår også av tiltalen at vi har tatt uttrykkelig forbehold, om at dersom situasjonen senere skulle tilsi det, har vi anledning til å påstå straff, i form av forvaring i 21 år. Det tar vi endelig stilling til når alle sakens beviser er ført for retten, og tiden har kommet til at vi skal nedlegge påstand, sier Prebe.

Tre uker lang rettssak

I sal 250 i Oslo tingrett vil det i tiden framover være Sigrid Giskegjerde Schjetne og straffesaken rundt drapet som vil dominere.

Det er satt av tre uker til rettssaken, og det er ventet bred mediedekning.

NRK vil følge saken både på radio, nett og tv. Her på nrk.no vil saken ha sin egen side der både saker, videoer og de aller siste nyhetsoppdateringene samles.

Følg saken: Rettssaken etter drapet på Sigrid Schjetne

Planen som er lagt opp for gjennomføringen av rettssaken viser hvordan politiet og påtalemyndigheten vil bevise at den 38 år gamle mannen gjorde det han er tiltalt for.

Blant annet vil aktoratet bruke tid på de kriminaltekniske undersøkelsene både på åstedet og der Sigrid ble funnet.

– Jeg har ikke mulighet til å gå inn i de bevisene, men i denne saken, som svært mange drapssaker, så er tekniske funn sentralt, sier statsadvokat Prebe.

Forsvarerne

FORSVARER 38-ÅRINGEN: Forsvarer John Christian Elden og advokatfullmektig Ida Andenæs. I bakgrunnen bistandsadvokat Harald Stabell.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Familien til den drepte jenta sitter fortsatt med mange ubesvarte spørsmål.

Les mer: Familien lurer på hva som skjedde med Sigrid

Heller ikke statsadvokaten kan love at de kommer med svar på alt de pårørende, venner og engasjerte gjerne skulle visst.

– Det er fortsatt mange ubesvarte spørsmål i saken. Tror du hovedforhandlingene vil kunne gi svar på noen av disse spørsmålene?

– Det gjenstår å se. Jeg håper det. Vi mener at de ubesvarte spørsmålene ikke er avgjørende for selve straffesaken, men jeg har stor forståelse for at, særlig for Sigrids familie, så skulle man ønske at man får svar på de spørsmålene de har, svarer Prebe.