Hopp til innhold

Tiltalte mener drapet var en ulykke

Kvinnen som ble drept på Trosterud i juni 2016, var på krisesenter to ganger kort tid før hun ble drept. Ektemannen innrømmer å ha drept henne, men mener det var en ulykke.

En mann er pågrepet etter at en kvinne ble funnet død på Trosterud tirsdag kveld.

35-åringen ble drept her juni 2016. Mannen ble pågrepet rett etter drapet.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Det som skjedde var en ulykke, sier den 43 år gamle tiltalte i begynnelsen av sin forklaring.

Like før drapet 14, juni 2016 gikk han ned til flybusstoppet på Trosterud i Oslo. Han forklarer at hadde med seg en sekk med fire øl, en kniv og en hammer. Han skulle møte kona som hadde vært i hjemlandet sitt Russland. Mens han ventet på henne drakk han to øl og tok seg en røyk.

Da kona kom av flybussen tolket han blikket hennes som om hun mente at han ikke var verdt noe.

Han sier at han tok hammeren ut av sekken og dyttet henne. Hun falt og ble liggende på bakken. Han tok frem kniven.

– Jeg skulle bare vise at jeg hadde kniv, men så kastet hun seg over kniven.

Han forklarer at det ble et basketak og at han mistet besinnelsen.

Innrømmer straffskyld

Kort tid etterpå ankom politiet. Den 35 år gamle kvinnen var knivstukket i hals og ansikt, og døde av forblødning. Mannen hennes ble pågrepet like ved åstedet.

I forkant av rettssaken varslet mannens forsvarer at 43-åringen ville erkjenne straffskyld både for drapet og mishandlingen.

– Han erkjenner straffskyld for drapet, men på spørsmål om drapet var noe han ønsket så var det ikke det. Han innser at han er ansvarlig for drapshandlingen, sier forsvarer Brynjulf Risnes.

Retten Trosteruddrapet

Den 43-år gamle mannens forsvarere Brynjulf Risnes og Sasha Riaklina.

Foto: Javier Auris / NRK

Ville skilles

– Det var en konflikt mellom min klient og hans kone, og han ønsket at de ble enige om skilsmisse og hvordan de skulle gjøre det med barna. Han ønsket å presse frem en samtale, så oppstod det en konflikt som fikk et tragisk utfall, forklarer forsvareren.

Da rettssaken startet mandag kom det frem at kvinnen hadde vært på krisesenter to ganger rett før drapet, i mars og april 2016. Krisesenteret sendte også bekymringsmelding til barnevernet.

– Hun var på krisesenter fordi hun mente hun var utsatt for vold, sier aktor Aina Ertzeid.

Samtidig skaffet mannen seg en annen leilighet.

– Det er på det rene at forholdet mellom dem var i ferd med og avsluttes. I den perioden hun flyttet på krisesenter, skaffet han seg en egen leilighet.

Ble sendt til Russland

Parets 18 år gamle datter var den første som forklarte seg da rettssaken startet. På tilhørerbenken i rettssalen følger en rekke av datterens venninner med. Datteren brøt ut i gråt flere ganger i løpet av den første dagen av rettssaken. Det gjorde også venninnene.

18-åringen beskriver moren sin som en energirik dame.

– Hun var glad. Jeg hadde et godt forhold til mamma.

Datteren forteller at faren i mai 2016 fant en kvittering etter at moren hadde vært på en tur alene. Kvitteringen skal ha vist at hun hadde vært et annet sted enn det hun hadde sagt. Moren hadde vært sammen med en annen mann.

Dermed ble det en krangel, forklarer 18-datteren. Og det endte med at moren ble sendt til Russland 15. mai 2016, forklarer datteren. 35-åringen var opprinnelig fra Russland og hadde familie der.

En måned senere overtalte hun moren til å komme hjem fordi faren har bedt om det, forteller datteren.

Datteren forteller i retten at hun senere har slitt med skyldfølelse.

– Jeg burde vært smart og ikke bedt henne komme. Jeg burde sett det som kom.

Aktor Aina Ertzeid

Aktor Aina Ertzeid

Foto: Javier Auris / NRK

Forklarte seg om mishandling

Mannen er også tiltalt for mishandling av deres nå 18 år gamle datter. Han erkjenner delvis straffskyld for mishandlingen. Han benekter ikke det datteren har forklart i retten, men sier at det er episoder han ikke husker.

– Mishandlingen har skjedd over 13 år. Det er visse forskjeller i hvordan han og fornærmede har oppfattet alvorlighetsgrad og episoder som bli fremhevet. Han vil forklare seg noe annerledes enn det som står i tiltalen, sier Risnes.

Datteren forteller at faren dyttet og kløp henne i forbindelse med krangler og diskusjoner i hjemmet. Han skal en gang ha dyttet henne mot en flaske som stod på et bord, og at hun derfor fikk et sår og senere et arr i ansiktet.

Da hun gikk i fjerdeklasse, skal han ha dratt henne inn på badet og kastet henne ned på gulvet. Hun forteller også, med gråten i halsen, at faren har kalt henne «udyr» og «hore».

Under forklaringen til datteren, sitter mannen og ser ned. Tidvis legger han hodet i hendene.

Så moren ble mishandlet

– Har du sett eller hørt at moren din ble utsatt for vold, spør aktor.

– Ja, sier datteren.

43-åringen er tiltalt for å ha truet og mishandlet 35-åringen over flere år. Han innrømmer også her delvis straffskyld, men kjenner seg ikke igjen i alle episodene som er listet opp i tiltalen. Han mener også han hadde et godt forhold til kona.

Datteren forklarte i retten at det var diskusjoner mellom foreldrene som eskalerte til vold. Hun forklarte at moren kunne dytte bort faren, men at det som regel var faren som var voldelig mot moren.

– Enten skrek jeg eller lillesøsteren min «stopp», sier hun.

Les også: