Tiltalte: – Bildet av bilen kan være manipulert

OSLO TINGRETT (NRK.no): I et nylig frigitt bilde vises den tiltalte i gjenskinnet på bilen han solgte for vrakpant etter at Sigrid forsvant. Tiltalte selv mener bildet kan være manipulert.

Tiltalte og bil

Dette bildet ble ifølge politiet tatt med en mobil med tiltaltes SIM-kort. I vinduet på bilen, som har tydelige skader, vises gjenskinnet av den tiltalte. Da 38-åringen ble presset om dette i retten mandag, sa han at det lignet på ham selv. Han sa også at bildet kunne være manipulert.

Foto: Politiet

Tiltalte i Sigrid-saken, Jens Olav Sæther og Nina Prebe

Statsadvokat Nina Prebe fortsetter utspørringen av tiltalte.

Foto: Marius Arnesen / NRK

Statsadvokat Nina Prebes utspørring av den drapstiltalte sunnmøringen fortsatte tirsdag.

Foreldrene til Sigrid er til stede i rettssalen og følger konsentrert med på det som blir sagt. Faren Tom Schjetne, som vitnet mandag, tar notater underveis.

Prebe brukte mye av tiden tirsdag på å spørre den tiltalte om skader på bilen den tiltalte solgte kort tid etter at Sigrid forsvant.

Den tiltalte skal ha vært i forhandlinger med en person om salg av bilen, en grønn Citroën, i slutten av juli. 29. juli sendte tiltalte en SMS til en potensiell kjøper: «Bilen går ikke under 10.000 kroner, uansett», leste aktor opp fra rettsdokumentene.

Senere blir det klart at den tiltalte selger bilen 10. august, og at han da bare skulle ha vrakpant for den, altså 2.000 kroner.

Sigrid forsvant natt til 5. august, og politiet mener hun ble bortført i Citroën-en.

Den tiltalte 38-åringen blir spurt av aktor om forskjellen i pris under forhandlinger, og den endelige prisen.

– 10.000 kroner var bare en løs pris vi snakket om, sier tiltalte da.

– Kan ha vært manipulert

Den grønne bilen av merket Citroen var et tema i retten også mandag. Aktoratet viste da frem flere bilder, som politiet mener har blitt tatt med en mobiltelefon tiltalte disponerte.

Bildene viser skader på tiltaltes bil, og skal ifølge telefonens logg ha blitt tatt 6. august. Det er tidligere kjent at Sigrid forsvant natt til 5. august.

Den tiltalte stilte mandag spørsmål ved om bildene tatt med hans telefon, til tross for at SIM-kortet er registrert i hans navn.

På et av bildene vises også den tiltalte i gjenskinnet av bilens vindu. Dette bildet ble frigitt av aktoratet tirsdag, og vises i toppen av denne artikkelen.

– Er det du som har tatt dette bildet?, spurte aktor Prebe.

– Det kan jeg ikke svare sikkert på. Jeg ser at det ligner meg på bildet, men jeg
vet ikke om bildet har blitt manipulert, svarte tiltalte.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skader på tiltaltes bil

Dette bildet av tiltaltes bil ble frigitt av påtalemyndigheten tirsdag. Bildet, som ifølge politiet er tatt av tiltalte, viser skader på bilen tiltalte disponerte. På frontruten er det en skade som kan være forenlig med påkjørsel.

Foto: Politiet

– Det ble for mye for meg

Bombrikken som tilhører denne grønne Citroën-en er blitt fanget opp i bompassering på Strømsveien klokken 00.04, og bilen derfor sentral i politiets etterforskning i Sigrid-saken. Politiet mener tidspunktet bilen passerte bomstasjonen på, passer med at bilen kan ha vært ved Østensjø barnehage rundt tidspunktet Sigrid forsvant.

Se tidslinjen for de viktigste hendelsene

En av politiets teorier i etterforskningen har vært at Sigrid kan ha blitt påkjørt i forbindelse med bortføringen.

Hvorvidt bilen var skadet eller ikke da den tiltalte solgte den videre, var også et tema tirsdag. Mandag forklarte den tiltalte at bilen var uskadd da han parkerte den utenfor låven på Bryn, der han sov natt til 5. august.

Den tiltalte har forklart at han først ble klar over skader da han våknet dagen etter.

Statsadvokaten lurer på om tiltalte har noen formening om hvordan bilen hans fikk skader i fronten og en knust frontrute.

– Nei, det kan jeg ikke huske. Det jeg husker var at jeg kom ut porten og så at bilen min var knust. Så det ble for mye for meg, sier tiltalte.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tiltalte i retten

FORTSETTER FORKLARINGEN: Den tiltalte sunnmøringen (t.v.) etter første dag i rettslokalet i forbindelse med på drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne i Oslo tingrett mandag ettermiddag. I bakgrunnen står Sigrids far Tom Schjetne sammen med bistandsadvokat Harald Stabell (t.h.).

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Noen har hoppet på den

Han viser så til gårsdagens forklaring der han sa han trodde noen hadde ramponert den på natta.

– For meg ser det ut som noen har hoppet på bilen. Det ser ikke ut som en stein, fordi en stein hadde ripet opp lakken, sier tiltalte.

Han har også forklart at han ringte en bekjent for å fortelle om skadene, uten at politiet har vært i stand til å finne igjen denne samtalen gjennom telefondata.

Tirsdag ble den tiltalte også vist bilder av bilen, tatt før Sigrid ble drept. 38-åringen mener det er skader på bilen, noe som ikke kommer klart frem av bildene.

Tiltalte sier selv at dette skyldes at han rettet ut skadene, som han mener ble påført bilen under en storm på Sunnmøre.

Aktoratet viser også bilder tatt av den samme bilen, 6. august. Bildene, som er tatt av den tidligere medsiktede 65-åringen, viser tydelige skader på panseret.

I avhør har den tiltalte sagt at han ikke er sikker på at det hans bil på bildene. Også i retten tirsdag er han uklar rundt dette.

– Har klaget på avhør

Flere ganger under utspørringen, reagerer tiltalte sterkt når han blir presset på detaljer.

– Politiet har oppført seg veldig truende under avhør. Det kan trygge symptomer som de sakkyndige kan tolke til ulike ting, men det er ingen historikk der, sier han.

Han legger også til at han har klaget på behandlingen ved flere anledninger.

– Jeg har allerede skrevet flere brev til menneskerettighetskommisjonen og klaget på flere ting rundt ting i avhør.

Hele dagen er satt av til tiltaltes vitnemål, og mot slutten av dagen er planen at forsvarer John Christian Elden skal stille spørsmål til sin klient.

Følg rettssaken direkte her

Nekter for å ha drept Sigrid

Mandag åpnet 38-åringen med å svare «nei» på spørsmålet om han står bak det som blir beskrevet i tiltalen, altså å ha bortført og drept Sigrid. Han fikk ikke det tradisjonelle spørsmålet om han erkjenner straffskyld ettersom han ifølge tiltalen ikke betraktes som strafferettslig tilregnelig. Dette kan imidlertid endre seg i løpet av rettssaken, har aktor forklart.

Statsadvokat Prebe gikk gjennom tiden forut for helgen da Sigrid forsvant, og presset tiltalte på hvor han hadde vært. Enkelte ganger svarte tiltalte at han ikke husket, andre ganger ville han rett og slett ikke fortelle det. Han sier han må holde ting skjult for politiet og psykiatrien, som han ikke stoler på.

– Jeg får overlate til politiet å bevise hvor jeg har vært, sa den tiltalte 38-åringen i retten.

Moren forlot rettssalen

Et tidspunkt ut i den tiltalte forklaring forlot moren til Sigrid salen.

– Hun orket ikke høre på ham mer – rett og slett, sa bistandsadvokat Harald Stabell til NRK etter den første rettsdagen.

TIDSLINJE: Dette er de sentrale stedene

Deler av opplesningen av tiltalen

NETT-TV: Her leser statsadvokat Nina Prebe opp tiltalen. Deler av opplesningen er utelatt.