Tiltalt for voldtekt mot 14-åring

Rettssaken der to 20-åringer er tiltalt for flere voldtekter startet mandag. Den ene jenta var ifølge tiltalen bare 14 år da overgrepet skjedde.

Oslo tinghus

OSLO TINGHUS: Rettssaken der to 20-åringer er tiltalt for voldtekt som ifølge tiltalen skjedde i 2015 startet i Oslo tingrett i dag.

Foto: Maria Abdli / NRK

Ifølge tiltalen skjedde den første voldtekten i september 2012. Kameratene, som da var 15 år gamle, skal ha forgrepet seg på en 14 år gammel jente på en trampoline i en hage et sted i Oslo. I rettspapirene står det at den ene gutten forsøkte å tvinge seg til samleie, men ga opp da jenta gjorde motstand. Den andre gutten gjennomførte deretter en voldtekt.

– Jeg ville selvsagt gå, men når en så stor gutt holder meg med armene så hadde jeg ikke sjans til å gjøre noen ting, sa jenta under vitneforklaringen i dag.

En av guttene er tiltalt for å to år senere, i oktober 2014, å forgripe seg på ei ny jente i en bolig. Og et drøyt halvår etter dette, i juni 2015, skal den andre gutten ha voldtatt ei jente i en annen bolig. Alle de tre hendelsene i samme området av byen.

Aktor Torunn Gran

Torunn Gran er aktor i saken.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Det er en omfattende etterforsking med forklaring både fra fornærmede og vitner. Det er også en del tekniske funn av filmer og bilder og kommunikasjon på Facebook, sms og den type ting, sier aktor Torunn Gran.

Mener påstand om voldtekt er uriktig

De to 20-åringene erkjente ikke straffskyld på noen av tiltalepunktene som omfattet voldtekter. De er også tiltalt for å ha delt flere videoer med seksuelt innhold. En av 20-åringene sa seg delvis skyldig i å filme en lettkledd jente uten hennes samtykke på en ferieøy i Hellas.

– Jenta ble først klar over at filmen eksisterte, da politiet viste den under et avhør, sa aktor Torunn Gran i retten.

Forsvarer til en av 20-åringene, Mona Høiness, sier påstandene om voldtekt ikke stemmer og at hennes klient i juni 2015 ble utsatt for en hevnaksjon.

– Min klient har hele tiden sagt at det er uriktig at han har voldtatt.

Hun mener tiltalen er feil og begrunner det med at jenta skal ha ønsket å hevne seg etter at den tiltalte hadde vært utro mot henne.

– Politiet har basert det hele kun på rykter, uttalte Arve Leiro Baastad, forsvarer til den andre tiltalte under innledningsforedraget.

Tok kontakt med politiet

Det var en av de tiltaltes tidligere kjæreste som først tok kontakt med politiet for å anmelde et tilfelle av voldtekt. Jenta fortalte så om flere overgrep fra samme område i Oslo.

Politiet avhørte så flere av jentene som ble navngitt, før de tok ut anmeldelse på flere av tilfellene som ble beskrevet.

Arve Leiro og Mona Høiness

Forsvarer Arve Leiro og forsvarer Mona Høiness.

Foto: Viljam Brodahl / NRK