Hopp til innhold

I retten for grove ran mot 10 gamle mennesker

En mann og en kvinne er tiltalt for ran av svært gamle menn og kvinner. Flere av ofrene er over 90 år.

Hjemmeran Linderud

En 90-åring brutalt ble ranet på Linderud i høst. Mandag starter rettsaken mot de to som er tiltalt i saken.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

De tiltalte er en mann og en kvinne i 30-årene. De skal ha tvunget seg inn i ofrenes boliger, stjålet bankkort, lurt til seg koder og kjøpt varer for store summer.

Politiadvokat Stian Thommesen mener politiet kan føre bevis for at de to tiltalte under fire av ranene brukte vold mot ofrene ved å dytte dem over ende og holde dem fast mens de forsynte seg av verdisaker.

– En pådro seg et mildere hjerteinfarkt. Vi mener at ranene er planlagt og at de tiltalte har søkt etter eldre på bopel, og at de har brukt ulike forklaringer for å komme seg inn, som at de trenger å låne papir og penn eller at de skulle sjekke ting i boligen, sier Stian Thommesen, politiadvokat.

«født i 1922» «født i 1925» «født i 1931» «født i 1924» «født i 1926» «født i 1928» «født i 1926» «født i 1922» «født i 1934» «født i 1926»

Ofrenes alder

– En kynisme man sjelden ser

Bistandsadvokat Anne-Kristine Bohinen

Bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen.

Foto: Mats Sparby / NRK

Anne Kristine Bohinen er bistandsadvokat for de ti ofrene.

– Det er relativt forsvarsløse og sårbare mennesker som har blitt ofre for kriminelle som utnytter situasjonen. Det er en kynisme som man sjeldent ser, sier bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen.

Rettssaken starter mandag i Oslo tingrett. I løpet av tre dager skal de tiltalte forklare seg. Ofrene skal fortelle hva de opplevde. Politi, pårørende og vitner skal også snakke i retten.

– Min klient kommer til å erkjenne delvis straffskyld, sier Erik Dammen Stoltz som forsvarer en av de tiltalte. Han vil ikke kommentere Bohinens uttalelse.

Vidar Lind Iversen forsvarer den andre tiltalte, og hans klient erkjenner også delvis straffskyld.

– Hun erkjenner straffeansvar for de aller fleste hendelsene i tiltalen. Hun angrer veldig på at hun ble med på dette, sier Vidar Lind Iversen.