Svindel: Opprettet fiktivt borettslag mellom disse to bygårdene

Ved hjelp av blant annet et falskt borettslag i Sofies gate skal fem menn ha svindlet til seg over 40 millioner kroner fra flere forskjellige banker i Oslo-området.

Svindelsak, Sofies gate
Foto: Elin Martinsen / NRK

Nå er de tiltalt for omfattende bedrageri. Mennene er i alderen 29 til 41 år og bosatt i Oslo og Akershus. Mandag starter rettssaken i Oslo tingrett.

Ifølge tiltalen har de lurt flere banker til å gi dem lån på feil grunnlag. De skal blant annet ha brukt falske selvangivelser og oppgitt uriktige lønnsopplysninger slik at det så ut som om låntakerens betalingsevne var bedre enn den var i virkeligheten.

Også Statens kartverk ble ført bak lyset. Påtalemyndigheten mener de fem lurte Kartverket til å føre dem opp som eiere av en bygård på Grünerløkka i Oslo.

Noen innrømmer å ha deltatt

Marte Svarstad Brodtkorb

Marte Svarstad Brodtkorb, forsvarer.

Foto: Tore Linnerud / NRK
Johansen

Espen Johansen, forsvarer.

Foto: NRK
Forsvarer John Arild Aasen

John Arild Aasen, forsvarer.

Foto: Juliane Kravik / NRK

Advokat Marte Svarstad Brodtkorb skal forsvare en 34 år gammel mann bosatt i Oslo. Hun sier at han erkjenner delvis straffskyld i saken.

– Han erkjenner noen forhold og noen stiller han seg helt uforstående til. Han har hatt en rolle der han har investert i leiligheter og ment at dette var innenfor hva han kunne gjøre. Han har betjent lånet han har tatt opp i banken, helt til bankene politianmeldte ham, sier Brodtkorb.

Men ikke alle innrømmer å ha vært med på svindelen.

– Min klient er tiltalt for medvirkning til deler av en ganske omfattende tiltale, og han erkjenner ikke straffskyld, sier advokat Espen Johansen, som representerer en 29 år gammel mann som bor i Follo.

– Hvordan forklarer han at han er blitt innblandet i denne saken?

– Han har forklart seg til politiet, og han forstår ikke helt hvorfor han er blitt innblandet selv, og det skal han forklare seg detaljert om i retten, sier Johansen.

Advokat John Arild Aasen er forsvarer for en Oslo-mann som fyller 31 år på tirsdag. Mannen nekter straffskyld for samtlige forhold.

– Han sier at han ikke har vært med på dette, sier Aasen.

– Hvordan forklarer han at han er blitt innblandet i denne tiltalen?

– Han er blitt blandet inn gjennom bekjentskap og det er det som er problemet hans. Han tar avstand fra de handlinger som er blitt begått og han kjenner seg ikke igjen i forholdene slik de beskrives i tiltalen, sier advokat Aasen.

Aktor har ikke vært tilgjengelig for kommentar lørdag. Påtalemyndigheten mener at alle de tiltalte bør miste retten til å drive næringsvirksomhet, som å være daglig leder eller sitte i styret i et selskap.

Rathkes gate 6c

Påtalemyndigheten mener de fem lurte Kartverket til å føre dem opp som eiere av bygården Rathkes gate 6c på Grünerløkka i Oslo.

Foto: Elin Martinsen / NRK