Drapstiltalt 32-åring: – Den dagen kunne jeg ha drept eller skadet andre også

Nesten ti måneder etter at 32-åringen drepte en kvinne og angrep to andre, har han fortsatt ikke gitt en «forklaring å bli klok på», mener forsvareren.

Knivstikking i Sarpsborg

Bevæpnet politi sperret av gatene i Sarpsborg natt til 15. juli. De fryktet lenge det kunne være flere gjerningspersoner som sto bak tre knivangrep på få minutter.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Den 32 år gamle mannen gikk til angrep på tre kvinner i løpet av få minutter sent på kvelden 14. juli i fjor. Den ene kvinnen, 54 år gamle Marianne Haugen, mistet livet.

Bevæpnet politi sperret av hele Sarpsborg sentrum mens de prøvde å få oversikt.

Tirsdag morgen startet rettssaken mot mannen i Søndre Østfold tingrett. Der forklarte en av de to overlevende kvinnene at hun var alene hjemme da 32-åringen banket på døra.

Kvinnen åpnet fordi hun trodde det var datteren.

– Han stakk meg i magen med kniven. Jeg var redd og i sjokk. Jeg forsøkte å snakke med ham og spurte «Hvorfor gjorde du det? Hvorfor dreper du meg?». Men det så ut som at han var mentalt borte. Så stakk han meg på nytt, forklarte hun.

Tiltalte: – Kunne ha drept andre

Den 32 år gamle norsksomalieren erkjente i retten at det var han som tok livet av Haugen og knivstakk de to andre kvinnene.

– Ja, det er jeg som har gjort dette. Men hjernen min var ikke til stede. Det var noen andre som styrte meg, sa han.

Mannen har flere ganger vært innlagt på psykiatrisk avdeling på sykehus. I sin forklaring sa han at han ikke hadde kontroll på seg selv denne kvelden.

Han fortalte også at han ikke visste hvem Haugen var fra før, og at hun ble et tilfeldig offer.

– Hvis man er frisk, så vil man ikke drepe noen. Men hvis man er syk, så kan man gjøre ting som er ille. Den dagen kunne jeg ha drept eller skadet andre også, hvis jeg hadde møtt dem, fortalte han.

Frem til rettssaken startet har ikke mannen vært i stand til å forklare seg skikkelig i politiavhør, sier forsvareren.

– Jeg vil mene at hans forklaring ikke er så mye å bli klok på. Han er dessverre svært psykisk syk. Det speiler seg i hans måte å uttrykke seg på, forsvarer Harald Otterstad før rettssaken startet.

Fryktet flere gjerningsmenn

Siden det kom meldinger om tre knivstikkinger på tre forskjellige steder, fryktet politiet at det var flere gjerningspersoner.

Alle tilgjengelige politipatruljer og ambulanser ble sendt til Sarpsborg sentrum. Byens innbyggere ble bedt om å holde seg inne.

Da den tiltalte ble pågrepet like etter midnatt, hadde det gått litt over en halv time fra det første knivangrepet.

Politiet måtte bruke elektrosjokkvåpen da han ble pågrepet.

Marianne Haugen (54) ble knivstukket og drept mens hun ventet på at datteren skulle komme med buss fra Oslo.
Like etter ble en annen kvinne angrepet 1,4 kilometer unna. Hun ble knivstukket i magen og hoften, men overlevde.
Ti minutter etter det første angrepet, ble en tredje kvinne knivstukket i det samme nabolaget. Hun overlevde flere stikk i overkroppen.
Mannen ble pågrepet omkring 200 meter unna der det siste angrepet skjedde.

Statsadvokaten har tiltalt mannen for ett drap og to drapsforsøk. De ber om overføring til tvungent psykisk helsevern.

Det betyr at mannen trolig vil bli innlagt på sykehus for behandling.

– Han har vist seg å være utilregnelig. Det vil si at man ikke kan straffe ham for forholdene. Men av hensyn til samfunnsvernet, er det behov for at han undergis tvungen behandling, sa statsadvokat Andreas Strand til NRK da tiltalen ble kjent.

– Alle har det kjempevanskelig

Otterstad sier at det ikke er noen tvil om at det var klienten hans som angrep de tre kvinnene.

– Han er ikke skyldig, rent juridisk, fordi han var psykotisk, men man kan ikke slippe saken av den grunn. Noe annet enn tvungent psykisk helsevern vil være helt utenkelig i denne saken, sier han.

Det er satt av fire dager til saken i Søndre Østfold tingrett. Både de to kvinnene som ble angrepet og datteren til drepte Marianne Haugen skal forklare seg i retten.

Elna Kristin Holbye er bistandsadvokat for de tre. Hun sier at de har hatt det vanskelig etter knivdramaet i fjor.

– Alle har det kjempevanskelig. De to overlevende sliter med sine senskader og daglige påminnelser om det de ble utsatt for. Så har vi etterlatte til hun som ble drept, som på sin måte bærer den tyngste sorgen. Det er veldig, veldig vanskelig for dem, sier hun til NRK.