Hopp til innhold

Tiltalt 20-åring: – Jeg husker ikke hva som skjedde

HOKKSUND (NRK): Mannen som er tiltalt for å ha påført en 17-åring dødlige stikkskader på en fest, sier han kom til seg selv da han stod på badet med blod på hendene. Han erkjenner ikke straffskyld.

Aktor og forsvarer i retten

I RETTEN: Aktor Tonje Tønder og forsvarer Harald Stabell før rettssaken startet i Eiker, Modum og Sigdal tingrett mandag.

Foto: Heidi Elisabeth Odde / NRK

En 20 år gammel mann er tiltalt for legemsbeskadigelse med døden til følge etter at 17 år gamle Jonas Wendelborg Bråten døde etter en hjemme-alenefest i Hokksund i Øvre Eiker høsten 2013.

20-åringen erkjente de faktiske forhold da rettssaken startet, men han erkjente ikke straffskyld fordi han ikke husker det som skjedde.

– Jeg har prøvd å forstå hva som skjedde. Det har vært tungt for meg å ikke huske, sa tiltalte i sin forklaring.

Minnestund for Jonas Wendelborg Bråten

Jonas Wendelborg Bråten (17) døde etter å ha blitt slått med et glass på en fest.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Ifølge 20-åringen begynte de to å krangle da de møttes i andre etasje i huset der festen var. Han husker ikke hvorfor de begynte å krangle og dytte på hverandre. Da de møttes igjen utenfor huset senere, husker tiltalte at han ble dyttet sånn at han havnet over et rekkverk. Så husker han ikke mer.

Les også: Festkrangel endte med dødsfall

Kjente ikke hverandre

20-åringen skal ha slått 17-åringen i halsen med et glass. Det er usikkert om glasset var knust før slaget, eller om det knuste i det han slo. Tenåringen blødde kraftig, og ungdommer på festen forsøkte å stanse blødningen.

Naboer hadde allerede varslet politiet om festen som var kommet ut av kontroll. Den første politipatruljen som kom til stedet, tok med seg 17-åringen i bilen og kjørte ambulansen i møte. Den hardt skadde tenåringen ble kjørt til Drammen sykehus. Han ble senere flyttet til Ullevål sykehus, men livet stod ikke til å redde.

De to guttene møttes for første gang på festen. Den tiltalte 20-åringen kjente jenta som hadde festen. Han kom dit sammen med en kameratgjeng. De hadde drukket alkohol hjemme hos tiltalte tidligere på kvelden.

Harald Stabell

Advokat Harald Stabell er 20-åringens forsvarer.

Foto: Camilla Wernersen

.

Kom til seg selv på badet

– Det neste jeg husker er at jeg står på badet og blør fra hånda. Jeg skjønner ikke hva som har skjedd, sa tiltalte i sin forklaring.

Han gikk ut av huset da han hørte politisirener utenfor. Han henvendte seg til en politibetjent og sa han måtte til legen.

Ifølge aktor Tonje Tønder spurte en av politibetjentene på stedet om han hadde vært involvert i episoden der 17-åringen ble skadet. «Jeg tror kanskje det», skal tiltalte ha svart.

Mange ungdommer er til stede i rettssalen for å følge rettssaken mot 20-åringen. Flere av dem som var på festen, skal også vitne under rettssaken.