Tilstanden kritisk

Det er usikkert om mannen som ble skutt og kuttet opp med samuraisverd på Kalbakken i går kommer til å overleve.

Voldelig oppgjør på Kalbakken
Foto: NRK

- Tilstanden hans er særdeles kritisk. Det er uvisst hvordan det vil gå med ham videre, sier politioverbetjent Finn Abrahamsen i Oslo politidistrikt.

Han ønsker ikke å kommentere skadene til mannen, men ifølge vitner hadde mannen store hodeskader, i tillegg til at armen hans var helt eller delvis kappet av med sverd.

Den andre mannen som ble skutt, har i dag vært i stand til å snakke, men politiet ønsker foreløpig ikke å si hva han har bidratt med.

De to mennene ligger på Ullevål sykehus med politibeskyttelse.

Har varslet grenseoverganger

Så langt er ingen personer verken mistenkt eller siktet i saken.

- Under vitneavhørene er det dukket opp en god del navn. Så jeg tror dette er en sak som vi vil få en løsning på etterhvert, sier Abrahamsen.

 

Grenseoverganger er varslet etter oppgjøret på Kalbakken i går kveld. To menn ligger skadet på Ullevål med politibeskyttelse.

- Rutinemessig sendes det ut varsel til grensene, så fort det lar seg gjøre. Så vidt jeg vet er det også gjort her, sier Abrahamsen.

- Begynner å få godt bilde

Finn Abrahamsen

Finn Abrahamsen

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

- Vi begynner å få et godt bilde av forholdene nå. Det ser ut til å ha vært en fysisk kontakt mellom to personer ved dette tempelet på lørdag. Det ser ut som det var det som har utløst dette, og det skal også ha skjedd andre ting før dette. sier Abrahamsen.

Politiet har ikke oversikt over hvor mange som var tilstede, men har inntrykk av at det var mange. Foreløpig vet de ikke om dette var et gjengoppgjør.

Håper på snarlig oppklaring

- Det er vanskelig å si hva dette er, men det er grupper innen dette miljøet som har vært i konflikt med hverandre. Vi vil prøve å finne ut av dette etter hvert, sier Abrahamsen.  

Han mener at det var flaks at utenforstående ikke ble truffet av skudd.

Skyteepisode på Kalbakken i Oslo

Politiet sperret av et område på Kalbakken i Oslo etter skyteepisoden søndag ettermiddag.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

- Foruroligende

Det ble brukt både skytevåpen, samuraisverd og balltre under sammenstøtet, og leder av Oslo Arbeiderparti Jan Bøhler sier at dette er verdt å uroe seg over.

Jan Bøhler
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

- Det viser jo at det er for mye våpen blant noen ungdomsgrupper, og at det er en type voldsbruk når det oppstår konflikter som er helt uakspetabel. Det er ikke slik som gjenger i gamle dager, sier Bøhler.

Sjokkerte vitner

Mange mennesker, både barn og unge, ble sjokkerte vitner til det blodige oppgjøret på Kalbakken.

- Jeg kom forbi Rema 1000 og så en mann som satt med politiet rundt seg. Jeg tror de prøvde å få ham med seg. Han virka som han var skutt, kanskje i beinet eller i ryggen, jeg vet ikke helt. Han sa masse på et språk som jeg ikke forstod. Jeg synes det er fælt at det skjer slike ting på Kalbakken, sier et vitne til NRK.

SE INNSLAG: Skudd-drama - Kalbakken

Store politimannskaper og ambulanser rykket ut like før kl 18 i går kveld etter skudd på Nordtvedt i Groruddalen i Oslo.

To personer ble skutt. Den ene ble i tillegg kuttet med et samuraisverd flere steder på kroppen.

Skyteepisode Kalbakken

Et sverd skal også ha blitt brukt i angrepet på Kalbakken.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Tre i BMW innbrakt

Tre personer i en BMW ble innbrakt til politihuset etter mistenkelig oppførsel.

– De tre kjørte i en BMW og er innbrakt på grunn av mistenkelig oppførsel på stedet. De kjørte vekk etter episoden, opplyste politiinspektør Finn Abrahamsen i Oslo-politiet på en pressekonferanse utenfor politihuset søndag kveld.

Mer enn 10 etterforskere ble i går i kveld kalt inn til å foreta vitneavhør. 

Tamiler

Identiteten til ofre og gjerningsmenn er ikke bekreftet fordi flere av dem ikke er norske statsborgere, ifølge politiet. Noen skal være franske og andre tyske statsborgere.

Det skal ha vært en uoverensstemmelse blant tamiler som er bakgrunnen for skytingen.

– Vi kjenner til at det har vært en del episoder med tamiler i det siste, men vi vet ikke om denne saken har sammenheng med det, sier Abrahamsen. 

Tempel

– Dette har utspring i et tempel i området. Det skal dreie seg om en krangel eller et internt oppgjør, sa operasjonsleder Kjetil Kroken i Oslo politidistrikt til NTB i går kveld.

– Detaljer i hendelsesforløpet uttaler jeg meg ikke om, men vi har en viss formening om hva som har skjedd og hva som er bakgrunnen, sier Kroken.

Politiet har beslaglagt ett etthåndsvåpen og et sverd. De ble funnet på bakken utenfor Gårdsveien 2, der skytingen fant sted.

Politiet fikk melding om skytingen klokken 17.50.

Kalbakken ved Oslo
Foto: NRK/grafisk