Hopp til innhold

Tilhenger satt opp for å ta imot syke på grensa

SVINESUND (NRK): Søndag kveld fikk grensekommunen Halden beskjed om å stille med et helsetilbud mandag morgen. Det endte med en improvisering som imponerer.

Helsetilhenger Svinesund

En innleid anleggsbrakke er plassert på tollstasjonen på Svinesund. Her skal syke folk få hjelp dersom det er behov for det.

Foto: Per Øyvind Fange / NRK

– Vi fikk beskjed klokka halv ti i går kveld om at Halden skulle stå for dette. Det gikk fort, sier kommunelege Halvard Bø i Halden.

I helga varslet regjeringen at det kom til å bli strengere kontroll på grensene for å begrense smitten av koronaviruset. Mandag morgen var politiet på plass på grensa. De ønsker at varetransporten skal gå som normalt, og at de som pendler til jobb over grensa skal få passere med minst mulig problemer.

Men samtidig vil de at færre skal inn og ut av landet, og ber folk uten gyldig opphold om å snu.

Men hva om det dukker opp syke personer på grensene?

Usikker på behovet

Halvard Bø

Kommuneoverlege Halvard Bø i Halden har svært hektiske dager.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

På ti timers varsel skaffet Halden kommune en rullende anleggsbrakke og to sykepleiere som kunne være helseteam på grensa. Selv om kommuneoverlegen er usikker på hvor stort behovet er.

– Det var ikke helt kommunisert hva vi skulle, men vi tror dette blir relativt lite brukt, sier Bø om det nye tilbudet.

Etter noen timers drift, hadde ingen syke dukket opp i brakka. Kommunen kommer til å evaluere fortløpende om det er behov for å ha helsepersonell stasjonert på grensa, eller om de kan tilby den nødvendige hjelpen på andre måter.

– Det er ikke slik at vi skal ha noen helsekontroll av dem som kommer til landet. Men dersom det kommer en bil og sier at en passasjer er dårlig, så skal man få hjelp, sier Bø.

Det var Halden Arbeiderblad som første omtalte saken.

Ulik praksis

Det er nemlig ikke slik at alle grensekommuner har et tilsvarende tilbud. Marker kommune noen mil lenger nord oppfatter ikke at de har fått noen «bestilling» om noe tilsvarende.

– Men dersom det skulle oppstå et behov, så har vi mer enn nok bygningsmasse ledig på Ørje for å innlosjere folk umiddelbart, så får vi vurdere et mer permanent tiltak etter det, sier rådmann Kjell Reidar Jogerud i Marker kommune.

Imponert over innsatsen

Bjørn Arild Gram

KS-leder og ordfører i Steinkjer, Bjørn Arild Gram.

Foto: TARIQ ALISUBH / NRK

Styreleder Bjørn Arild Gram i Kommunenes sentralforbund (KS) sier det er krevende for landets kommuner å forholde seg til stadig nye oppgaver.

– Det dukker opp nye ting hele tiden. Det avklares ting, men så dukker det opp nye problemstillinger. En melding fra i går er kanskje ikke den samme som i dag, sier Gram.

KS har meldt tilbake til nasjonale myndigheter at de må være enda tydeligere i kommunikasjonen. Gram tror det har blitt bedre, men synes også måten landets kommuner hiver seg rundt på er imponerende.

– Det er formidabelt. Det virker som om alle tar det på stort alvor, men samtidig holder hodet kaldt. Folk kjenner seg som en del av dugnaden og strekker seg langt, sier han.

Regjeringen skjerper personkontrollen på grensen

Mandag klokken 8 var politifolk plassert sammen med tollerne på grensa over Svinesund. Politifolkene ba folk uten gyldig opphold om å snu.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix