- Kan ikke tilgi at han drepte mamma

- Jeg kan ikke tilgi mannen som drepte mamma. Det sier datter Inger Christine Apenes i et intervju med NRK i dag.

Apenes

Apenes-drapet er en av norgeshistoriens mest omtalte kriminalgåter. Familien Apenes har fortsatt ikke fått en unnskyldning fra mannen som drepte Inger Johanne Apenes i Fredrikstad i mai i 1978. - Det har vært en tung tid, sier datter Inger Christine Apenes til NRK i dag.

Foto: Tomas Berger / NRK

Apenes-drapet er en av norgeshistoriens mest omtalte kriminalgåter. Familien Apenes har fortsatt ikke fått en unnskyldning fra mannen som drepte Inger Johanne Apenes i Fredrikstad i mai i 1978.

13 år og drapsmann

Heibergsgate 43

Her i Heibergsgate 43 på Østsiden i Fredrikstad drepte den da 13 år gamle gutten Inger Johanne Apenes i 1978.

Foto: Lise Gro Andersen / NRK

Gjerningsmannen var bare 13 år da drapet skjedde. Saken ble foreldet i 2003 og drapsmannen tilsto ugjerningen til politiet tidligere i år.

Da kom mannen med en uforbeholden tilståelse, men siden saken var foreldet fikk den ingen strafferettslige konsekvenser for ham.  NRK har snakket med gjerningsmannens advokat Harald Otterstad, men hans klient vil ikke kommentere saken offentlig.

- Det er ingen grunn til å tilgi han. En ting er jo det som skjedde, en annen ting er at vi står overfor en gjerningsmann som ikke viser noen form for anger, sier Inger Christine Apenes til NRK.

Tunge år

Det har vært 29 tunge år for familien Apenes siden drapet på fru Apenes skjedde.

- Vi har jo levd alle disse årene med ubesvarte spørsmål. I et lite samfunn er det også andre som stiller oss spørsmål. Samtidig fikk vi  barn og familie og forsøker å leve et normalt dagligliv. Til tider har dette vært forferdelig vanskelig, sier Apenes.

Det verste for Inger Christine Apenes er at hun føler hun aldri får lagt saken bak seg så lenge hun ikke vet hva som egentlig skjedde.

- Mor blir vi aldri ferdig med. Spørsmålet er jo hva som skjedde i minuttene før vi visste noe som helst. Det ruller jo rundt i hodene våre og gir seg aldri. Vi har jo mistet far. Jeg var veldig tett knyttet til han, men har lagt det dødsfallet bak meg. Dette får jeg aldri lagt bak meg. 

Drepte for en kniv og 300 kroner

Gjerningsmannen har sagt til politiet at han bare ville bryte seg inn hos familien Apenes for å finne noe å stjele. Han fikk med seg en kniv og tre hundre kroner i kontanter.

- Det er ikke mye å bli drapsmann for, men hva skal man si til det. Det blir jo ikke noe verre eller bedre om man stjeler mer eller mindre når det skjer et drap.

Inger Christine Apenes er svært glad for gode venner som ved siden av familien har vært en viktig støtte i de 29 årene siden drapet skjedde.

- Vi har møtt veldig mye uforstand fra folk underveis. Men vi er en resurssterk familie og vi har også mange gode venner som har støttet. Det har vært veldig viktig i alle disse årene.

Pressekonferanse Apenesdrapet

Tidligere i år kunngjorde politiet at drapssaken var oppklart. (T.v. gjerningsmannens forsvarer Harald Otterstad.)

Foto: Rune Fredriksen / NRK