Hopp til innhold

– Vi må lære oss å leve med det vi opplevde på Utøya

I dag er det er tre år siden terrrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli. Vi var med Tore Remi Christensen tilbake til Utøya.

Tore Remi Christensen ved minnetreet på Utøya

Tore Remi Christensen leser lappene på minnetreet på Utøya.

Foto: Tove Bø / NRK

Også i går var Utøya åpen for de som ble berørt av massakren 22. juli. Vi var med da Tore Remi Christensen, en av de overlevende, besøkte øya for å minnes tragedien.

Tore Remi Christensen

– Her inne var vi seks stykker som gjemte oss i to timer, forteller Tore Remi Christensen.

Foto: Tove Bø / NRK

– Det er en sånn rar dag. For min del, så tror jeg at jeg aldri kommer til å få grepet rundt dagen. Det handler mer om å lære seg å leve med de inntrykkene, og den frykten og redselen som henger igjen på grunn av det jeg har opplevd.

Terrorangrepet mot Norge 22. juli 2011

– En minnemarkering er en måte å få ting i perspektiv på. Man får en følelse av fred også, når man går i land på Utøya og det er sol og varmt. Det er noe med de minnene man har fra før alt dette skjedde også.

Husker de døde

– Vi ble jo ført på en rekke nedover stien da vi ble evakuert fra øya. Da så vi to eller tre lik som lå under en presenning. Her, oppe ved LO-hyttene, husker jeg spesielt en som lå på ryggen. Det er noen sånne visuelle ting som fortsatt sitter litt igjen.

– Det er fortsatt surrealistisk å tenke over, at vi i det ene øyeblikket sier til hverandre at vi skal slappe av fordi vi er på det sikreste stedet i verden, og to minutter etterpå er det helvete på jord.

Broren måtte løpe og gjemme seg

– Det er så rart med hvor mye det betød hvor man var plassert, for hvordan man opplevde det som skjedde 22. juli. Jeg satt rett på innsiden av døren i gangen der, mens broder'n sto her ute på plassen. Han måtte løpe rundt og gjemme seg på øya, og til slutt svømme, mens jeg ble sittende inne.

– Her inne gjemte vi oss. Her var vi seks stykker i to timer. Da vi hørte at Delta kom inn, så gikk vi ut og gikk dem i møte.

Politikken er lagt på hylla, men for tre år siden var Tor Remi fylkessekretær i AUF Buskerud.

Må finne veien videre

– Det var en tung rolle å ha. Vi mista jo to stykker. Det med den yngste som omkom, plaget meg lenge etterpå, at jeg overtalte moren til å sende datteren sin til Utøya. Men vi hadde en veldig god samtale om det i en av begravelsene. Hun sa til meg at jeg ikke kunne holdes ansvarlig for det, at det er gjerningsmannen som skal holdes ansvarlig.

– Alt handler om å lære seg å leve videre med det man har opplevd, å gå videre i sitt eget tempo. Det er noe man må finne ut av selv.

Tore Remi Christensen

– Jeg har gode minner fra Utøya også, fra tiden før tragedien, sier Tore Remi Christensen.

Foto: Tove Bø / NRK

Flere nyheter fra NRK Buskerud