Tilbake fra ferie: En av ti vil slutte på jobben

En av ti sitter på arbeidsplassen sin og har lyst til å finne seg en ny jobb før neste år er omme, viser ny undersøkelse.

DnBNORs hovedkontor.

NÆRMESTE LEDER: Nærmeste leder har kanskje mest å si for om du har lyst til å fortsette i jobben du er i nå forbi julebordet 2018.

Foto: Lise Åserud / SCANPIX

Vi har det sånn resten av året også, ikke bare etter ferien, viser den nye undersøkelsen fra HR Norge og Ennova.

– Det er en kjempeutfordring for bedriftene og for de arbeidstakerne som går rundt og har lyst å gjøre noe annet, sier Even Bolstad, daglig leder i HR Norge.

Lønn er ikke hovedgrunnen

Det er ikke lønn som er hovedgrunnen til at folk vil bytte arbeidsplass.

Even Bolstad

Even Bolstad, daglig leder i HR Norge.

Foto: Maria Elsness / NRK

Hovedgrunnen er rett og slett jobbinnholdet. 30 prosent av dem som oppgir at de vil skifte jobb, skylder på det daglige arbeidet, det vil si de utfordringene og den utviklingen de opplever i hverdagen.

– Gode, viktige og utfordrende arbeidsoppgaver gjør at folk blir i jobben sin.

Deretter følger lønn og ansettelsesforhold, og nærmeste leder som årsak.

– Men så er det samtidig slik at nærmeste leder har stor innflytelse på jobbinnhold, lønn og ansettelsesforhold. Så når alt kommer til alt er det kanskje hun som har mest å si for om en person blir eller forsvinner.

– Arbeidslivet er ikke rosenrødt hele tiden

Karen Kollien Nygaard, organisasjonspsykolog og bedriftsøkonom, mener tallet høres rimelig ut.

Karen Kollien Nygaard

Karen Kollien Nygaard, organisasjonspsykolog og bedriftsøkonom.

Foto: Kollien Nygaard

– Dette stemmer veldig godt overens med terrenget.

Hun skulle gjerne gått inn i statistikken og sett på hvem det er som har lyst til å slutte.

– Er det de som alltid har vært glad i bedriften, eller de som bare er innom? Er det de med kritisk kompetanse for bedriften, eller støtteapparatet?

Psykologen mener det kan være fornuftig for den som går i sluttetanker å spørre seg om hva som er årsaken.

– Har jeg lyst på ny jobb, eller trenger jeg å jobbe med gjennomføringskraften min? Arbeidslivet er ikke rosenrødt hele tiden. Noen har som strategi å ikke egentlig melde seg på: Jeg kan bare slutte. Det er fort gjort å tenke at man burde ha mer, selv om det er bra der man er.

– Men hvis man virkelig vil ut, er det realt mot deg selv og bedriften å komme seg ut så fort som mulig.

Nordmenn trives best på jobben i Europa

Sammen med Danmark er det ingen som har like mye arbeidsglede som oss nordmenn. Det som er målt, er en kombinasjon motivasjon og trivsel på jobben.

– Norge er europamestere i arbeidsglede. Det er ingen som har det bedre enn oss. Vi har en stor trygghet i jobben, og vi tror fremdeles i stor grad at vi kan få en god jobb et annet sted også, sier Even Bolstad i HR Norge.

Vi føler oss trygge, er motiverte og har høy trivsel på jobb. I tillegg har mange norske medarbeidere mye selvråderett, altså at vi i stor grad kan organisere arbeidet slik vi selv opplever som hensiktsmessig, noe som er med på å gjøre at vi trives godt.