Hopp til innhold

Til topps med personlige selvportretter

Christine Heim fra Fredrikstad har brukt selvportretter til å fokusere på tabuet hun opplevde da hun mistet håret. I helgen gikk hun til topp på «Fotografiets dag» med bildene.

Christine Heim vant fotokonkurranse
Foto: © Christine Heim

Søndag ble fotografiets dag markert på Preus fotomuseum i Horten. I den anledning ble det vist bilder tatt av femti fotografer, valgt ut blant bidrag fra over 200 fotografer.

Blant de femti fotografene ble det kåret tre vinnere, og helt til topps med første plass gikk Christine Heim med bildeserien «Alopecia – en hverdag uten hår».

En kontrast til selfiene

Om Heims bilder skriver juryen:

– En kontrast til dagens bildeflom på Internett der selfies av vellykkede og vakre utgaver av oss selv dominerer. Bildene er vare og poetiske. De rommer en personlig historie og fotografiene fungerer fint både alene og som serie.

Christines Heims fotografier er en personlig skildring av opplevelsen av å bli rammet av en sykdom som førte til at hun mistet håret.

Skildrer et tabu

– Det er et tabu når jenter blir skallet. Jeg har lyst til å arbeide videre med dette prosjektet og utvide det. Kanskje jeg kan hjelpe andre i samme situasjon, sier Heim.

Hun har fått noen spørsmål om hun mistet håret fordi hun har kreft. Men det er nok ikke alle som lurer på det som stiller spørsmålet.

– Håret er en vesentlig del av identiteten, ikke minst for kvinner, sier Heim. – Å miste håret endrer utseende vesentlig. Det fører til veldig mye oppmerksomhet.

Svært overrasket

Christine Heim var til stede under utstillingen i Horten.

– Det var premieutdeling søndag ettermiddag. Da ble alle vi femti som hadde bilder på utstillingen bedt om å komme fram, og alle fikk en rose hver, forteller hun.

Etter roseutdelingen var det fire fotografer som fikk hederlig omtale, før vinnerne ble presentert.

– Etter at de fortalte hvem som kom på på tredjeplass og på andreplass leste de opp navnet mitt. Det kom som en stor overraskelse for meg. Jeg visste ingenting på forhånd, forteller Heim.

Hun opplever premien som en anerkjennelse til et personlig prosjekt.

– Juryen ser at det var mange fine bidrag og veldig jevnt i toppen. Det var flere sterke kandidater og vanskelig å finne en klar vinner. Det var diskusjoner og flere forslag om hvem som skulle få førsteplassen. Valget falt til slutt på et prosjekt som skilte seg ut, heter det i juryens begrunnelse.

Christine Heims bilder og de andre vinnerbildene ligger på nettsidene til Preus fotomuseum.