Til kamp mot telefonselgerne

Jonas Bjørnstad fra Fredrikstad tok saken i egne hender.

Jonas Bjørnstad har lagd nettsiden ukjentnummer.no

Jonas Bjørnstad har lagd nettsiden ukjentnummer.no.

Foto: Cornelia Bjørke / NRK

Å bli oppringt av telefonselgere er noe de fleste av oss har erfart.

Den 24 år gamle webdesigneren fra Fredrikstad, Jonas Bjørnstad, så seg så lei av å bli oppringt av selgere med usøkbare telefonnummer at han tok saken i egne hender.

Det resulterte i nettsiden ukjentnummer.no

– Det var de samme numrene som ringte meg om og om igjen. Det var slik jeg kom opp med ideen å registrere disse etter hvert som jeg fikk greie på hvem de var og hva de ville meg, sier Jonas Bjørnstad til NRK.

Populær side

Jonas Bjørnstad har laget nettsiden ukjentnummer.no

– For å slippe å få uønskede selgere på telefonen kan man reservere seg, men ikke alle firmaer følger de nye reglene, sier Bjørnstad.

Foto: Cornelia Bjørke / NRK

Han forteller at det var mange som hadde det på samme måten, og forstod da at det var behov for en slik nettløsning hvor folk kan registere hvem det er som skjuler seg bak oppringningen.

Siden han lanserte ukjentnummer for halvannet år siden har interessen vært økende.

I dag er det omtrent 200 personer som er innom siden eller registrerer telefonnummer de har blitt oppringt fra.

– Folk legger inn kommentarer og beskrivelser av selgere i tillegg til nummeret. Det er nyttig informasjon, dersom du opplever å bli ringt opp til stadighet, sier Bjørnstad til NRK.

Lurt å reservere seg

Den nye markedsføringsloven som tiltro 1. juni i fjor, ga forbrukere utvidet rettigheter rundt reservasjon av reklame/telefonsalg.

Virksomheter som driver direkte markedsføring, plikter også å oppdatere sine lister mot Reservasjonsregisteret (Brønnøysundsregisteret) minst en gang i måneden.

– For å slippe å få uønskede selgere på telefonen kan man reservere seg, men ikke alle firmaer følger de nye reglene, sier Bjørnstad.

Han har selv ikke reservert seg men oppfordrer folk til å gjøre det om de har fått nok av telefonselgere som ringer til stadighet.

Finnes hyggelige telefonselgere

Bjørnstad syns det er viktig å understreke at det ikke bare er negative sider ved telefonsalg.

– Det er faktisk en del brukere som registrerer hyggelige selgere, og det er godt å se at det finnes seriøse aktører i en bransje med et veldig frynsete rykte, avslutter Bjørnstad.