Hopp til innhold

Til kamp mot muslimsk homofobi

- Det er urovekkende at folk er så forsiktige med å kritisere muslimske ledere som diskriminerer homofile.

Homofilt par
Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP

I kveld er det debatt om å være homofil og muslim på Humanismens hus i Oslo.

Det er på høy tid, mener en av debattdeltakerne, Sara Azmeh Rasmussen, som kjemper for at muslimer i Norge skal få leve fritt.

Sara Azmeh Rasmussen

Sara Azmeh Rasmussen

Foto: Sandra Noer / NRK

Sara Azmeh Rasmussen sitter i hovedstyret i Human-etisk forbund, og regner seg som en kulturell muslim.

- Vi synes det er på høy tid å ta opp dette temaet, særlig etter NOVA-undersøkelsen som viste at unge homofile plages av selvmordstanker og er utsatt for vold. Dette er antakelig mer utbredt blant muslimske homofile, sier Azmeh Rasmussen.

Risikerer å bli drept

Det er foreløpig ingen som vil stå frem som troende muslimer i Oslo, selv om rundt 10 muslimer er kjent innad i et lukket homomiljø.

- Vi venter tålmodig på den første som tør stå fram og være åpen om sin homofile legning. Det er ingen muslimsk homofil som har turt å ta dette store steget enda, dessverre, sier hun.

- Man vet at de sosiale sanksjonene kan være voldsomme. I en engelsk undersøkese svarte 3 av 50 muslimer at de ville drept sin slektning hvis han sto fram som homofil.

- En majoritet ville utestengt den homofile fra familien og miljøet, forteller Azmeh Rasmussen.

- Ansvaret ligger hos religiøse ledere

- Hovedansvaret her ligger hos religiøse ledere som fortsatt ikke er villige til å komme med nytolkninger av skriften. Det står i koranen at homofili er synd og unaturlig, men vi vet nå at homofili ikke er et naturstridig fenomen.

- Jeg synes Islamsk råd bør ta ansvar for svake og utsatte grupper i muslimske miljøer, som de homofile, sier hun.

Men hun tror ikke en aksept av de homofile er nært forestående blant muslimske ledere.

- Mer intolerante enn kristne

- Det er en veldig lang vei å gå. Derfor er det viktig å sette homofili på dagsorden.

Azmeh Rasmussen etterlyser de samme reaksjonene som kristne får dersom de diskriminerer homofile.

- Jeg synes det er problematisk og urovekkende at mens kristne religiøse ledere blir hardt kritisert hvis de diskriminerer homofile, er man veldig forsiktige med å kritisere muslimske religiøse ledere som viser mye mer intoleranse mot homofile, sier Azmeh Rasmussen.

"Finnes ikke homofile muslimer"

Presidenten i Iran, Mahmoud Ahmadinejad, hevdet for ikke så lenge siden at "vi har ikke homofile i Iran". Det er han ikke alene om å hevde.

- Det er veldig vanlig dessverre. Den profilerte advokaten Abid Raja sa det da han var talsperson for World Islamic Mission i 2002. Og da Lena Larsen var leder for Islamsk råd sa hun også at det finnes ikke homofile muslimer, og at det derfor ikke var relevant å ta opp temaet, sier Azmeh Rasmussen.

 

Advokat Abid Raja

Advokat Abid Raja

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

- Kjenner homofile muslimer

Abid Raja avviser at han mener dette, og kan heller ikke huske å ha sagt noe slik.

Han tror Azmeh Rasmussen viser til et sitat fra 2002 der han sa til Aftenposten at han ikke kjenner til at det finnes muslimer i hans menighet.

- At det er mennesker som lever som homofile - som også praktiserer islam og sier de er bekjennende muslimer - er det jo ingen tvil om. Jeg kjenner jo en del av disse selv, sier Raja.

- Fordommer og overtro

- Tror du de mener at det ikke finnes homofile muslimer, eller sier det for å vri seg unna?

- Noen bruker denne retorikken for å unnvike hele problematikken. Andre tror faktisk det ikke går an å være både homofil og muslim, på grunn av fordommer, uvitenhet og overtro, sier hun.

Blant spørsmålene som skal diskuteres i kveldens debatt er hvordan muslimske miljøer forholder seg til homofili innenfor egne rekker, og hva man kan gjøre for å endre dette.

- Homofile muslimer sliter

- Islam har vært med på å reaktualisere temaer i samfunnet vi trodde kanskje var forbi. Homofobi i tradisjonalistiske grupper er et av disse temaene, og mange homofile muslimer sliter i denne sammenheng, forteller nestleder i Skeivt Forum, Andrès Lekanger til Gaysir.

Les også: Gaysir om Islams syn på homofili

- Dette er problemstillinger som fremdeles er tabu hos norske muslimer, politikere, og i den offentlige debatten, sier han.

Kveldens debatt er et samarbeid mellom Human-Etisk forbund og Skeivt forum.

I debatten møter i tillegg til Sara Azmeh Rasmussen, Usman Rana, styreleder i Muslimsk Studentsamfunn, Lars Gule, førsteamanuensis ved senter for flerkulturelt og internasjonalt samarbeid ved HiO, Unni Wiikan, ekspert på muslimske kulturer ved UiO og Asghar Ali, nestleder for Islamsk Råd Norge.