Tidligere politi-topp dømt for å ha skaffet seg tilgang til overgrepsbilder av barn

Politiet fant flere tusen seksualiserte bilder av barn i mannens nett-historikk.

Overgrepsbilder politi

Den tidligere politi-toppen har i en periode på rundt 15 måneder skaffet seg tilgang til materiale som fremstiller seksuelle overgrep mot barn.

Foto: NRK

En tidligere politi-topp på Østlandet er dømt til 90 dagers fengsel for å ha skaffet seg tilgang til bilder, videoer og tekster som seksualiserer barn eller fremstiller seksuelle overgrep av barn.

Mannen har selv sagt opp sin stilling i politiet som følge av saken. Han har gjennom en årrekke hatt en svært sentral posisjon i etaten.

Ikke dømt for besittelse

Asker og Bærum tingrett legger til grunn at han har:

  • Skaffet seg tilgang til minst 2.000 seksualiserte bilder av nakne, lettkledde eller påkledde gutter.
  • Fått tilgang til minst 100 videoer eller bilder som skildrer seksuelle overgrep mot barn, i tillegg til rundt 20 tegninger og minst åtte noveller som fremstiller seksuelle overgrep mot barn.

Deler av materialet fremstår som grovt, og med få unntak er det bilder og filmer av gutter fra tiårsalderen og oppover.

Hevder han ikke har interesse

Den tidligere politi-toppen er ikke dømt for å være i besittelse av materialet, siden han ikke har lastet det ned på sin maskin. Men retten mener han i en periode på 15 måneder jevnlig har skaffet seg tilgang til materialet, som automatisk har blitt lagret i hurtigminnet til nettleseren.

Det er uklart om han faktisk har sett filmene. Mannen erklærte seg ikke skyldig i retten, og mente det hele skyldes feilnavigering på internett. Han sa også at han tok fullstendig avstand fra slike overgrepsbilder og at han ikke har noen interesse av slikt materiale.

– Min klient synes dommen er forferdelig og at han er straffet urimelig hardt for å ha feilnavigert på internett, sier forsvarer Line Margareta Foss til NRK.

Hun sier at de har anket dommen.