Tidligere fotballstjerne rørt av historien om Sondre

– Det sosiale i idretten er utrolig viktig, sier en tidligere spiller i Strømsgodset, etter å ha lest om fotballgutten Sondre som lever for treninga mens han har en rusavhengig mor hjemme.

Odd Arild Amundsen

Odd Arild Amundsen har vært aktiv i idretten i over 50 år, og vet hvor viktig fellesskapet er for mange av de unge.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Mandag fortalte NRK historien til Sondre Bulie (25) som vokste opp med en rusavhengig mor. For han var fotballen en pause i hverdagen, og som daglig leder i klubben i dag, er han opptatt av at barna i idretten skal ha trygge rammer.

– Jeg blir innmari rørt. Det er en sterk historie som viser hvor mye idretten betyr for mange mennesker, sier Odd Arild Amundsen.

Les historien om Sondre her:

Sondre Bulie på fotballbanen

Det er mange som har lest historien om unggutten som brukte fotballen som et fristed mens mor ruste seg hjemme. Sondre Bulie spiller fortsatt i den røde drakt for Skiold i Drammen.

Foto: Privat

Selv har han 55 års fartstid i idretten, og spilte i sin tid midtbane i storhetstiden i Strømsgodset. Etter at han selv la opp har han engasjert seg i barneidrett gjennom Drammen ballklubb. Der var han en av dem som dro i gang idrettsfritidsordningen for barna etter skoletid.

– Vi tenker at vi har en stor rolle å spille i nærmiljøet vårt. Det handler ikke bare om den fysiske folkehelsa, men like mye den psykiske, sier han.

Hør hele radioreportasjen med barna på klubbhuset her:

En del av et fellesskap

Amundsen mener noe av det viktigste med idretten er det å være en del av et fellesskap.

Barn ved Øren skole

Barna ved idrettsfritidsordningen i Drammen ballklubb liker å ha det gøy sammen.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Det handler om å bli sett og anerkjent for den du er.

90 unger er samlet i klubbhuset ved Øren skole. De har fysakk, altså fysisk aktivitet, på timeplanen. Odd Arild er med der også, og de fleste av de NRK snakker med sier at de driver med idrett på fritiden.

– Jeg driver med fotball og bandy, sier mange av dem.

Barna på klubbhuset er enige i at det handler om samarbeid og det å ha det gøy sammen.

Tror mange trenger noen voksne å snakke med

Odd Arild er ikke i tvil om at mange unge bruker idretten som et fristed.

– Det kan være mye greier hjemme som ikke er helt greit, og når ikke alt er på stell så kan det være ålreit å komme hit til idretten og få oppleve aktivitetsglede, sier han.

– Har du opplevd at mange trenger noen å snakke med?

– Ja, det er nok mange som har et ekstra behov for det.

Odd Arild håper det kan bli mindre fokus på å bli best.

– Det er altfor mye pes om at alle skal bli så fryktelig gode. Det er ikke veldig mange som skal spille på Marienlyst i fremtiden, avslutter han.